Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΝΔ: Πυρά στην κυβέρνηση μέσω… Λονδίνου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μια αναφορά στο τελευταίο βιβλίο του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν ήταν αρκετή για να προκαλέσει νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Βρετανός πολιτικός, ηγέτης της βρετανικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος από το 2007 έως το 2010, τονίζει στο βιβλίο του (Πέρα από το κραχ) πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κινηθεί νωρίτερα, το κόστος για την Ελλάδα δεν θα έφτανε από τα 30 στα 120 δισ. ευρώ. Αφήνει μάλιστα σοβαρές αιχμές για τις συμβουλές που έπαιρνε.

«Όσα γράφει στο βιβλίο του ο Γκόρντον Μπράουν, αποτελούν κόλαφο για την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι δικαιώνονται η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ο πρωθυπουργός ήταν αιχμάλωτος στο σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, με αποτέλεσμα να αδρανεί και να παραπαίει σε λάθος κατεύθυνση», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Τονίζεται δε ότι «η κυβέρνηση όχι μόνον δεν πήρε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα, αλλά δημιουργούσε και πρόσθετα, πολύ σοβαρότερα προβλήματα, φουσκώνοντας, στην αρχή, το έλλειμμα, διασύροντας τη χώρα ως διεφθαρμένη και παρομοιάζοντας την οικονομία της με τον “Τιτανικό”».

«Η ηγεσία της Ν.Δ. παραμένει…χαμένη στη μετάφραση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «ξαναδιαβάσουν το αυθεντικό κείμενο του βιβλίου του Γκόρντον Μπράουν και να είναι περισσότερο προσεκτικοί στο τι αντιλαμβάνονται, τι υιοθετούν και τι αναπαράγουν».

Όπως είπε, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, στο επίμαχο σημείο του βιβλίου του, αναφέρεται στις καθυστερήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, για βοήθεια προς την Ελλάδα, και όχι του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

«Αν δεν πρόκειται για παροιμιώδη γκάφα της ηγεσίας της Ν.Δ., πρόκειται απλά για συνειδητή και ωμή προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και απόπειρας παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών από αυτούς που λιποτάκτησαν», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανταπαντώντας, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον κ. Πεταλωτή για προσπάθεια εξαπάτησης προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με το “λεφτά υπάρχουν”. Στη συνέχεια φούσκωσε το έλλειμμα, προσθέτοντας έξοδα και καταργώντας έσοδα. Ύστερα διέσυρε της χώρα ως διεφθαρμένη, παρομοίαζε την οικονομία της με “Τιτανικό” και μιλούσε για “επικείμενη χρεοκοπία”. Τότε άρχισαν να εκτοξεύονται τα spreads. Ακόμη και τότε, όμως, μπορούσε να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Δεν το έκανε!» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για μεγάλο διάστημα εξαπατούσε τους Έλληνες, λέγοντας πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα.
Και η ανακοίνωση καταλήγει επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «τελικά υπέγραψε το Μνημόνιο που επιβάλλει ακόμη σκληρότερα μέτρα, χωρίς να διαπραγματευτούν και χωρίς να ξέρουν τι υπογράφουν».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε