Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα ανταλλαγή πυρών στη Βουλή για άσυλο και μετανάστες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Για δεύτερη μέρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αντικείμενο της αντιπαράθεσης την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες. Ελπίζω ότι θα υπάρχει σύντομα εκτόνωση. Ας εξαντλήσουμε τα όρια της σωστής εφαρμογής του νόμου και τον πρώτο λόγο έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη», τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.

Η Νομική είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, είπε, αλλά ανέφερε εκ νέου ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τρόπο σοβαρό, νηφάλιο και με σεβασμό στους κανόνες δικαίου και νόμους.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Μ. Κατρίνη, επεσήμανε στην ομιλία του πως το υπουργείο Παιδείας πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που καταλύουν τους νόμους.

«Η χώρα θα διασυρθεί και από αυτή την εικόνα κατάληψης που σήμερα είναι από μετανάστες, ενώ αύριο θα είναι από οποιαδήποτε ομάδα που διαμαρτύρεται», είπε.

Κατά τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Αθ. Μπούρα, η κατάληψη της Νομικής αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανεκτικότητας, στη διαχρονική διαστρέβλωση του θεσμού του ασύλου.

«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε εξωπανεπιστημιακός να επικαλείται το άσυλο, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν είναι προκάλυμμα εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων, δεν μπορεί να υποθάλπει την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά μειοψηφιών, που οδηγεί στον εκφοβισμό διδασκόντων και δεν μπορεί να καταλύει τη έννομη τάξη», είπε.
Ο εισηγητής της ΝΔ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά, η δημοκρατία κυριαρχεί, σήμερα (το άσυλο) δεν εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά οδηγεί στον περιορισμό της. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Π. Μαρκάκης χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο της κατάληψης της Νομικής. Ταυτόχρονα είπε πως προκάλεσε εντύπωση η ανάγκη που αισθάνθηκε ο Α. Τσίπρας να έρθει στην Ολομέλεια να απολογηθεί για την πρωτοβουλία μιας συνιστώσας, που έφερε εδώ τους μετανάστες.

«Το παράξενο είναι ότι κατηγόρησε άλλους ότι είναι προβοκάτσια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος το έκανε δηλαδή; Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ;», ρώτησε και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Δεν ήρθε να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας. Να σταματήσει το παραμύθι και η παραπληροφόρηση από αυτούς που αναπαράγουν, σαν παπαγαλάκια, ό,τι γράφεται. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Δεν έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καθοδηγεί κανέναν, συμπαρίσταται σε όσους έχουν δίκαια αιτήματα.

Δεν θα κάνουμε την χάρη σε κανέναν να φιμωθούμε. Φωνάζουν συνάδελφοι στα «πρωινάδικα» που θέλουν να καταργηθεί το άσυλο. Ποιοι μιλούν γι αυτό; Αυτοί που θέλουν να γυρίσουμε στην χούντα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε