Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νέα συνάντηση Παπαδήμου και πολιτικών αρχηγών; – Επιστρέφει αύριο ο Νταλάρα

Νέα συνάντηση Παπαδήμου και πολιτικών αρχηγών; –  Επιστρέφει αύριο ο Νταλάρα

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Επιστρέφει αύριο ο Νταλάρα. Τα κάναμε θάλασσα σε όλη την Ευρώπη παραδέχεται ο Όλι Ρεν.

Νέα συνάντηση ή έστω και τηλεφωνική επικοινωνία ενδέχεται να έχει την Παρασκευή ή και το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης. Και όλα αυτά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει την Δευτέρα αλλά και της εικόνας που παρουσίασαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ψηφοφορία της Τρίτης για το πολυνομοσχέδιο.

Αυστηρό μήνυμα στα τρία κόμματα έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ότι αναμένεται από αυτά να στηρίξουν πλήρως την κυβέρνηση και να το επιβεβαιώσουν στις επόμενες ψηφοφορίες με την πλειοψηφία που εκφράστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και θα γίνονται πλέον παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για το PSI και για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα που θα τη συνοδεύουν με την τρόικα. Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κλείσουν όλες οι προαπαιτούμενες πράξεις και να επιλυθούν όλα τα νομικά ζητήματα αλλά και το θέμα του επιτοκίου.

Στην τελική συμφωνία θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθούν πολιτικές δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς και υπό αυτό το πρίσμα είναι πολύ σημαντικό να ανασυντάξουν τα κόμματα τις δυνάμεις τους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αυτό που προτείνει ουσιαστικά είναι να βάλει η ΕΚΤ τα χρήματα που λείπουν για να κλείσει το κούρεμα ενώ καλεί εσπευσμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να χτίσει τείχος προστασίας για να μην επεκταθεί η κρίση χρέους.

“Εάν το κούρεμα στο ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες δεν αρκεί, ο επίσημος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει στην επαναδιαπραγμάτευση”, δήλωσε από το Παρίσι η Λαγκάρντ, που ουσιαστικά πιέζει την ΕΚΤ να δεχθεί κούρεμα στα ομόλογα της.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων για θέματα οικονομίας ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων κ. Ολι Ρεν παρουσίασε μία έκθεση με τα αποτελέσματα που είχε η επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στις απείθαρχες χώρες από όπου προέκυψε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αντιθέτως, όπως είπε, η ύφεση εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνίδα Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη παρενέβη και σημείωσε ότι η έκθεση αποδεικνύει ότι η μονόπλευρη δημοσιονομική πειθαρχία δεν έχει θετικό αποτέλεσμα και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Επίσης, επανέφερε παλαιότερες προτάσεις της για συγεκριμένα μέτρα ανάπτυξης αλλά και για την έκδοση ευρωομολόγου, θέματα που ο κ. Μπαρόζο παρέπεμψε προς συζήτηση στο σεμινάριο του Κολλεγίου.

Πάντως το γενικότερο κλίμα για την Ελλάδα ήταν βαρύτατο. Ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ, επέκρινε με ένταση τη χώρα μας και τα πενιχρά αποτελέσματα που παρουσιάζει σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται η Ευρώπη με μια μάλλον χαμένη υπόθεση.

Αντιστοίχως ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν επισήμανε την αδυναμία της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις διευκολύνσεις που της παρείχε η Κομισιόν σχετικά με το Ταμείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ολι Ρεν δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να κλείσει θετικά το PSI πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισαν, μάλιστα, και σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει η ρητή δέσμευση των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνιών.

Σήμερα όμως είχαμε και μια ομολογία σοκ για πρώτη φορά τουλάχιστον δημόσια από την Άγκελα Μέρκελ. Τα κυριότερα σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος από τη συνέντευξη της Μέρκελ σε 5 κορυφαίες ευρωπαικές εφημερίδες είναι :
– Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση
– Το πρώτο Μνημόνιο και η λιτότητα που το συνόδευε απέτυχαν
– Ούτε οι Έλληνες τα κατάφεραν ούτε οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας

Εκπρόσωπος επενδυτικών κεφαλαίων που μετέχει στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα δηλώνει πως οι ευρωπαίοι πολιτικοί αυξάνουν τον κίνδυνο ναυαγίου. Τις κινδυνολογικές δηλώσεις που είναι μεν μέρος του ”παζαριού” αλλά δείχνουν το κλίμα, έκανε σε εκδήλωση του Bloomberg, ο Χ.Χιούμες, ανώτατο στέλεχος του επενδυτικού κεφαλαίου ”Greylock Capital Management”.

Διαβάστε επίσης :

Τελεσίγραφο της κυβέρνησης : Όλα να ψηφιστούν με διακομματική πειθαρχία! Τέλος της εβδομάδας κλειδώνει το PSI

“Κραχ” στην Κυβέρνηση η καταψήφιση του ωραρίου για τα φαρμακεία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε