Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέο ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στα νέα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενόψει και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 21 και 22 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας αναμένεται να κλείσει πολιτικά η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, ενώ στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αμέσως μετά την ΣΚ η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα συναινέσουν τελικά και οι “σκληροτράχηλοι” Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προβληματίζει έντονα την ελληνική κυβέρνηση καθώς “σαμποτάρει” διαρκώς τη επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα πολιτικοί παρατηρητές σπεύδουν να πουν ότι ο κ. Σόιμπλε έχει τη δική του ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα και την Ε.Ε., υπενθυμίζοντας με νόημα την διαχρονική “λυκοφιλία” με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Αθήνα πάντως επιδιώκει η συνεδρίαση του Eurogroup να πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, την επομένη δηλαδή της Συνόδου Κορυφής, με τους δανειστές να επιθυμούν η συνεδρίαση να γίνει στις 25 Μαΐου, ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση και εκβιασμός στην ελληνική κυβέρνηση για υποχωρήσεις ενόψει πιθανής αδυναμίας στην πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνία εντός του Μαΐου, το αργότερο 5-6 Ιουνίου, καθώς έρχονται νέες μεγάλες αποπληρωμές απέναντι στους δανειστές.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να συζητηθούν κυρίως οι τελικές θέσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως η πώληση του 51% του ΟΛΠ, όπως εισηγείται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση, θέμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση, ενώ αναμένεται νωρίτερα το απόγευμα και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πιθανότατα υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά τέλος το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος τελικά η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, άποψη την οποία εξέφραζαν και δημοσίως κορυφαία στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Βούτσης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ υπέρ της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία τάσσονταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, οΠαναγιώτης Λαφαζάνης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Νίκος Φίλης κ.α.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε