Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νέος «πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – “Δεν ξέρετε τι θα πει διαπραγμάτευση”

Νέος «πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – “Δεν ξέρετε τι θα πει διαπραγμάτευση”

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, για το θέμα με την εκδήλωση που δε θα συμμετέχει η Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι το σημαντικό είναι τα μέτρα που έχει περάσει στην “πλάτη” των Ελλήνων και στις ψεύτικες υποσχέσεις που όπως λέει έδωσε ένα χρόνο πριν στην ΔΕΘ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από την διαπραγμάτευση και το χρέος.

«Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Τσίπρας επιδιώκουν απεγνωσμένα να γυρίσουν την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου πολλές δεκαετίες πίσω. Χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο προπαγάνδας επιχειρώντας να κάνουν τους Έλληνες να ξεχάσουν τα πεπραγμένα τους: Την αβάσταχτη υπερφορολόγηση, την προκλητική τους ανικανότητα και τα συνεχή ψέματα» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τακτική τους.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γυρίζει πίσω μόνο ένα χρόνο» για να θυμίσει, όπως λέει, 13 ψεύτικες υποσχέσεις, από την περσινή ομιλία του κ. Τσίπρα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, στη Δ.Ε.Θ., καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να μην τις επαναλάβει και φέτος. Σύμφωνα με τη ΝΔ , λοιπόν, «το 13άρι των ψεμάτων του κ. Τσίπρα στην περσινή Δ.Ε.Θ.» είναι το ακόλουθο:

«Αυτές είναι οι 13 ψεύτικες υποσχέσεις»

1.“Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση”. Η λέξη γρήγορα, όπως όλες οι λέξεις άλλωστε στο στόμα του κ. Τσίπρα, έχασε το νόημά της καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε το φθινόπωρο του 2016, αλλά το καλοκαίρι του 2017 και πιο συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου 2017.

2.“Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup”. Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με πολύμηνη καθυστέρηση, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενο και έχουν παραπεμφθεί για το 2018.

3.“Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ε.Κ.Τ.”. Ανέκδοτο κατάντησε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., καθώς η Κυβέρνηση απέτυχε δυόμιση χρόνια τώρα να μας εντάξει σε αυτό.

4.”Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017″. Τελικά, ακόμη και η Κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της για το 2017. Αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%, δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης υποδιπλάσιο από αυτόν που μπορεί να τρέξει η Ελληνική οικονομία. Και μάλιστα, σε ένα διεθνές περιβάλλον που όλη η ευρωζώνη αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

5.“Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης”. Ο Γιούνκερ το ξέρει ότι αξιοποιήθηκε το “πακέτο του”; Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του European Fund for Strategic Investment (EFSI), η Ελλάδα είναι ουραγός έχοντας δεσμεύσει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, ήδη από τον Αύγουστο 2015, γινόταν λόγος για αξιοποίηση πόρων ύψους 35 δισ. ευρώ. Όσο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πέρυσι μειώθηκε κατά 118.000.000 ευρώ έναντι του 2015 και κατά 462.000.000 ευρώ σε σχέση με το στόχο του 2016.

6.“Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%”. Αποδείχτηκε τόσο αποφασισμένος ο κ. Τσίπρας στην επίτευξη και αυτού του στόχου, που υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π., όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά μέχρι το 2022 και δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060!

7.“Με τα χαμηλότερα – εφικτά – πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη”. Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Υποσχόταν μείωση φόρων και τελικά το μόνο που μείωσε ήταν το αφορολόγητο όριο!

8.”Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα”. Πάλι ψέμα. Καμία διεύρυνση των απαλλαγών δεν έγινε για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Μόνο συρρίκνωσή τους. Γι’ αυτό ανυπομονούν να δουν την “ελάφρυνση” όσοι πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τις επόμενες μέρες.

9.“Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς”. Η υπόσχεση για προστασία από πλειστηριασμούς έγινε διαφήμιση των “άμεσων με ένα κλικ, καλών, αριστερών, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών”.

10.“Η διατήρηση των κύριων συντάξεων”. Μόνο που όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, ιδίως όσοι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%. Και ενώ οι παλιοί συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις 18% – 24% κατά μέσο όρο από την 1η Ιανουαρίου 2019.

11.”Για τους επιχειρηματίες, θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης”. Όχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν έγινε, αλλά, αντίθετα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1.600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.

12.”Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016, παγώνουν”. Το μόνο που πάγωσε είναι το αίμα των εργαζομένων που άρχισαν να πληρώνουν τις διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου, που με την αλλαγή της βάσης υπολογισμού αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από τη διάδοχό του.

13.“Στο Ελληνικό, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών”. Όσο “γρήγορα” έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, άλλο τόσο “κοντά” είμαστε στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.

Η ΝΔ αναμένει, όπως λέει, από την κυβέρνηση «να δώσει απαντήσεις σε καθένα από αυτά τα ζητήματα και όχι να πανηγυρίζει προκλητικά, ζώντας στο δικό της κόσμο, για τα δήθεν επιτεύγματά της, την ώρα που οι πολίτες πιέζονται και η οικονομία ακόμα δεν έχει επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.»

Αναμένει, επίσης, όπως λέει, « με ενδιαφέρον τις νέες υποσχέσεις και τα νέα ψέματα που θα σερβίρει φέτος ο κ. Τσίπρας, καθώς και τις δικαιολογίες του για την αποτυχία να ανταποκριθεί σε όσα ανέφερε πέρυσι. Ελπίζουμε να βρει κάτι πιο ευφάνταστο από το ότι “για όλα φταίνε οι άλλοι”».

ΣΥΡΙΖΑ: Είστε εκτός τόπου και χρόνου

«Η Ν.Δ. είναι φανερό ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν.

Δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα από τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση, την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία, όπως και τη διαγραφή των χρεών τους λόγω νοσηλείας, τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κ.λπ. κ.λπ. Δεν φρόντισε, μάλιστα, να εκμεταλλευθεί τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να ενημερωθεί.

Μόνη λύση, πλέον, το… ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), όπου μπορούν μέλη της να εγγραφούν χωρίς… κλήρωση!».

Η απάντηση της ΝΔ

«Στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προτείνουμε να γραφτούν ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του για να καταλάβουν επιτέλους στον ΣΥΡΙΖΑ πόσο ζημίωσαν τη χώρα οι ίδιοι» τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ απαντώντας σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η ΝΔ προσθέτει πως ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του «μάλλον χρειάζονται κι ένα Erasmus στο Ταλίν…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις