Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Newsit παρασκήνιο: Γιατί έκανε πίσω η Μπιρμπίλη στα 10 στρέμματα

– Η κόντρα για τους ημιυπαίθριους έφερε τα πάνω – κάτω στις ζώνες Natura
– Νέα υπαναχώρηση Μπιρμπίλη, πάνω στις προτάσεις που έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η νέα ρύθμιση
– Σε ονομαστική ψηφοφορία το επίμαχο άρθρο μετά από αίτημα ΝΔ και ΛΑΟΣ

Το επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, που αφορά τους περιοριστικούς όρους οικοδόμησης σε περιοχές Natura κατατέθηκε με νέες αλλαγές και με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να ελπίζει πως δε θα εγείρει νέες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Δεδομένου ότι η Τίνα Μπιρμπίλη έκανε μια ακόμη υποχώρηση και προχώρησε σε αλλαγές βάσει των προτάσεων που έκαναν οι βουλευτές, φαντάζει δύσκολο να υπάρξει νέος γύρος αντιδράσεων από την Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος. Το τι θα κάνουν, θα φανεί την Πέμπτη, όταν η επίμαχη διάταξη θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα που κατέθεσαν Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, όλα τα οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων που υφίστανται μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις οικίες πολεοδομικές διατάξεις.

Επίσης προβλέπεται ότι άρτια και οικοδομήσιμα είναι τα οικόπεδα 10 στρεμμάτων που έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστους δρόμους τα 25 μέτρα και τα 45 μέτρα πρόσοψη στους υπόλοιπους εθνικούς ή επαρχιακούς, δημοτικούς ή άλλους δρόμους.

Η υποχώρηση της υπουργού ΠΕΚΑ κας Τίνας Μπιρμπίλη έχει καθαρά πολιτική χροιά. Και συνδέεται με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, όπως για παράδειγμα η αντιπαράθεσή της με τον υπουργό Εσωτερικών για τους ημιυπαίθριους. Μια αντιπαράθεση που συζητήθηκε πολύ.

‘Οχι, η υπουργός Περιβάλλοντος, δεν άλλαξε γνώμη, ούτε θεωρεί οτι είναι λάθος το άρθρο για την οικοδόμηση σε περιοχές Natura, με τη μορφή που είχε κατατεθεί την πρώτη φορά. Γνωρίζει επίσης οτι έχει την αμέριστη στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ομως, με την απόφασή της αυτή να κάνει σημαντικές αλλαγές στο θέμα της οικοδόμησης σε περιοχές Natura, δείχνει οτι  εκτίμησε, όπως επεσήμαναν κύκλοι της στο Newsit, οτι δεν έπρεπε να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σκοινί.

Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν και είναι τεταμένο. Τα δεκάδες προβλήματα, τα μέτρα που χτυπούν τα μεσαία και κατώτερα στρώματα του πληθυσμού φέρνουν καθημερινά σε δύσκολη θέση δεκάδες βουλευτές.

‘Ετσι, λοιπόν, προτίμησε να κάνει πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσε την πρόθεσή της αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου εξηγώντας οτι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, δεν ήθελε αυτό το άρθρο να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Πηγές από το περιβάλλον της λένε οτι κάποιοι την έχουν στοχοποιήσει και πως ένα νομοσχέδιο – τομή για περιβαλλοντικά ζητήματα κάποιοι θέλουν να το προσαρμόσουν στα μέτρα τους για μικροκομματικούς λόγους.

Πάντως, το νομοσχέδιο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί οτι περιέχει στοιχεία οικολογικής ευαισθησίας και ήταν μια αφορμή να μπούν φραγμοί στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

* Mε τροποποίηση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης για τους ημιυπαίθριους, προβλέπεται παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 30 Ιουνίου 2011, ενώ γα τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1/3/ έως 30/6 η καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου παρατείνεται για 4 μήνες δηλαδή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2011.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε