Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Νικολούδης: Υπάρχουν και πιο διεφθαρμένοι από εμάς…

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Διεφθαρμένοι είμαστε, αλλά όχι όσο άλλοι. Και έχουμε κάνει πολλά για να πατάξουμε το ξέπλυμα χρήματος. Κι ας λένε τώρα για τις… λίστες Λαγκάρντ!

Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτά ισχυρίστηκε, σε έγγραφό του προς τη Βουλή, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης «μαύρου χρήματος», Παναγιώτης Νικολούδης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά.

«Χωρίς κανείς να αρνείται το πρόβλημα της ύπαρξης του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα μας, εκείνο που μπορεί να λεχθεί είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο και, απλούστατα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι φορείς, ηθελημένα ή αθέλητα, άφησαν να δημιουργηθεί μια τέτοια εντύπωση ή εικόνα», αναφέρει ο κ. Νικολούδης.

Από τον Ιούνιο του 2011, η Ελλάδα όχι μόνο έπαυσε να θεωρείται «προβληματική» χώρα στον τομέα αντιμετώπισης του «ξεπλύματος» χρήματος και της διαφθοράς αλλά, με επίσημα στοιχεία της Financial Action Task Force (FATF), θεωρείται χώρα- πρότυπο, όσον αφορά το θεσμικό της πλαίσιο και την οργάνωση- διάρθρωση των μηχανισμών καταπολέμησης της συγκεκριμένης εγκληματικότητας.

Ο πρόεδρος της Αρχής διαβιβάζει, μάλιστα, στη Βουλή στοιχεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς κατά το 2011 και ενημερώνει, συγκεκριμένα, ότι η ανεξάρτητη Αρχή πέτυχε να ερευνήσει- διαλευκάνει και θεμελιώσει 162 υποθέσεις «ξεπλύματος», τις οποίες παρέπεμψε στους αρμόδιους εισαγγελείς και, ταυτόχρονα, δέσμευσε εγκληματικό προϊόν, ύψους 223.982.146 ευρώ.

Αναφέρει, επίσης, ότι από 187 διατάξεις δέσμευσης, μόνο μία επικυρώθηκε από τα αρμόδια Δικαστικά συμβούλια.

Ενδεικτικά, ο κ. Νικολούδης αναφέρει για τις επιδόσεις των αντίστοιχων αρχών άλλων χωρών:
– Το Βέλγιο, το οποίο, κατά γενική ομολογία, διαθέτει την αρτιότερη από πλευράς οργάνωσης και εξοπλισμού μονάδα, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού προϊόντος συνολικού ποσού 22.223.656,55 ευρώ.
– Η Πορτογαλία, με αντίστοιχο προς την Ελλάδα μέγεθος, 30.077.971,89 ευρώ.
– Η Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, πέτυχε τη δέσμευση ποσού 12.398.000 ευρώ (το 2005).
– Η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η αντίστοιχη μονάδα (SOCA) είναι ο αποκλειστικός μηχανισμός δέσμευσης, πέτυχε τη δέσμευση εγκληματικού προϊόντος συνολικού ύψους 327.600.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αβραμόπουλος: Το ΥΠΕΞ δεν έλαβε ποτέ λίστα Λαγκάρντ

Ανοίγουν οι λογαριασμοί 5.000 φυσικών και νομικών προσώπων – Ήδη έχουν επιβληθεί σε 334 πρόστιμα

Δεν κάνουν βήμα πίσω! Η τρόικα δεν συζητα τίποτα

Κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ ο Στουρνάρας! – Προσπάθησε να παρακάμψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τις αποκρατικοποιήσεις!

Επίθεση hackers στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών! Διαρροή εγγράφων άνευ προηγουμένου!

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε