Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ντάισελμπλουμ: “Καθαρή έξοδος από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι αυτονομία”

Ντάισελμπλουμ: “Καθαρή έξοδος από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι αυτονομία”

Σαφές μήνυμα για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ επισήμανε πως οι θέσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξουν μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.

«Συζητήσαμε (με τον κ. Τσακαλώτο) για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα “ξεκλειδώσει” τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.

“Έξοδος… αλλά με εποπτεία”

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια.

«Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων. Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε, ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για τη συνεργασία που είχαν και τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους 10 μήνες που απομένουν, ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν λύσεις.

Ερωτηθείς για πιθανά δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος, διότι κάποιες πηγές υπεραποδίδουν, καλύπτοντας αυτές που υστερούν και θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ενώ για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις