Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νταλάρα: Πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015

Νταλάρα: Πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015

Ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί πως η Ελλάδα έχει μπροστά της λιγότερες “δυσκολίες” και ότι υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει στις αγορές το 2015.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο διευθυντής του τραπεζικού λόμπι Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (International Institute of Finance, IIF), Τσαρλς Νταλάρα μιλώντας στους δημοσιογράφους εν όψει της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες.

Παρόλο που η πρόταση για την διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δημιουργεί αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος ο Νταλάρα υποστηρίζει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει λιγότερες “δυσκολίες” με το νέο σχέδιο διάσωσης που επεξεργάσθηκαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

“Παραμένει ακόμα ένας δύσκολος δρόμος, αλλά κατά την άποψή μου είναι πιο ρεαλιστικός δρόμος, από αυτόν που ακολουθούσαμε τους τελευταίους 18 μήνες”, είπε ο ίδιος από την Ουάσινγκτον.

Το IIF αντιπροσώπευσε τράπεζες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμφώνησε σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές κατά 50%, κίνηση που θα οδηγήσει σε μια “αξιοσημείωτη” μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως είπε ο Νταλάρα.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει λιγότερο “επώδυνα” μέτρα λιτότητας, εκτίμησε ο επικεφαλης του IIF, προβλέποντας ότι θα δώσει ένα “δρόμο που θα δείξει το φως στην άκρη του τούνελ για τον ελληνικό λαό”.

Ο Νταλάρα εξ άλλου δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2015, εάν εκπληρώσει τους όρους των πιστωτών της, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2021.

Σύμφωνα με το IIF, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ “θα συμβάλει στην προσέλκυση νέου κεφαλαίου και θα ξεμπλοκάρει την πρόσβαση στις αγορές”.

Διαβάστε επίσης: Απειλείται η χώρα με στάση πληρωμών – ΔΝΤ: Όχι στην 6η δόση πριν το δημοψήφισμα – Μέχρι τον Νοέμβριο υπάρχουν χρήματα στα κρατικά ταμεία

Στις Κάννες η τύχη της Ελλάδας – Οι όροι του Σαρκοζί στον έλληνα πρωθυπουργό και τα τελεσίγραφα

Η Μέρκελ “αδειάζει” και δημοσίως τον έλληνα πρωθυπουργό

Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα;

Ολλανδός πρωθυπουργός: «Άτυχες το δημοψήφισμα, πιέζουμε τον Παπανδρέου να το ακυρώσει»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε