Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Νταβούτογλου: δεν είναι πρόβλημα μόνο η υφαλοκρηπίδα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας καθ’ οδόν προς την Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός

σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα” δίνει το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει η Τουρκία και αυτή τη φορά.
Ενώ πάγια τακτική της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά είναι πως η μόνη διαφορά μας με τους γείτονες είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ δηλώνει “μακάρι να ήταν μόνο μία. Η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο. Η διευθέτησή της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται πάρα πολύ με άλλες διαφορές που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία.”
Κάπως έτσι ο κ. Νταβούτογλου υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις των Τούρκων σε διάφορα σημεία του Αιγαίου τις οποίες βέβαια καλύπτει με διπλωματικές εκφράσεις:
“Η Τουρκία συνεχίζει να είναι πλήρως αφοσιωμένη σε καλές γειτονικές σχέσεις και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων όλων των γειτόνων της, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε κάθε οδό για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης επίλυσης όλων των διαφορών και προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά όσων σχετίζονται με το Αιγαίο.”
Όλα αυτά ενώ συνεχίζονται σε σχεδόν καθημερινή βάση οι παρενοχλήσεις μέσω ραντάρ ή και με την παρουσία πολεμικών αεροσκαφών των ελληνικών και ξένων μέσων της δύναμης Frontex και λίγες μόνο μέρες μετά την προκλητική ενέργεια του τουρκικού πολεμικού το οποίο επιχείρησε “νηοψία” σε ελληνικό πλοίο.
Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της ελληνικής Κυβέρνησης ωστόσο για τον κ. Νταβούτογλου η αντίδραση ήταν… υπερβολική καθώς στηριζόταν σε “παραφουσκωμένα” δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου.
“Εχω πληροφορηθεί ότι οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική. Αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και πρέπει να σας πω ότι βρίσκω μη εποικοδομητικές και παραπλανητικές τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο ζήτημα αυτό.”
 

Οι επαφές Δρούτσα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα
Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Αύριο ο κ. Δρούτσας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Αγκυρα, ενώ θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών, συνέντευξη Τύπου και γεύμα εργασίας.
Στη συνέχεια ο κ. Δρούτσας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε