Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ντροπή! 15 απο τους 300 συζητούν τον προϋπολογισμό

Ντροπή! 15 απο τους 300 συζητούν τον προϋπολογισμό

Σαββατόβραδο και οι βουλευτές μας μάλλον προτίμησαν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες παρά να συζητήσουν τον πιο κρίσιμο προϋπολογισμό.

Σε άδεια έδρανα συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση για τον προυπολογισμό καθώς μέσα στην αίθουσα δεν είναι ούτε 15 άτομα. Και μιλάμε για τον πιο κρίσιμο προϋπολογισμό καθώς η ψήφισή του θα οδηγήσει στο δεύτερο πακέτο στήριξης και στη δόση των 80 δισ.

Κατα την ομιλία του ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας υπεραμαμύνθηκε των χειρισμών στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας σε ότι αφορά τα κρητήρια, παραδέχθηκε όμως οτι “τέτοιες οριζόντιες πολιτικές έχουν εξ αντικειμένου το στοιχείο της αδικίας και του ανορθολογισμού. Αξιόλογο και χρήσιμο δυναμικό «φεύγει» από τη δημόσια διοίκηση. Γι’αυτό ακριβώς στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες μας, προβλέπουμε διαδικασίες αξιολόγησης τόσο των δομών όσο και των προσώπων ώστε σε διαρκή βάση να γνωρίζουμε το ποιοτικό επίπεδο αναφοράς του Ελληνικού κράτους”.

Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ λέγοντας οτι “μια κυβέρνηση συνεννόησης και συνευθύνης είναι κυβέρνηση που στηρίζεται από τα πολιτικά κόμματα και δεν χρησιμοποιείται από αυτά με συμπεριφορές αντισυμπολίτευσης”.

Σε οτι αφορά τον προϋπολογισμό είπε οτι είναι “προϋπολογισμός στροφής. Είναι καμπή όχι για την οικονομία μόνο αλλά για τη χώρα και θέτει ως κυρίαρχο στόχο αυτόν της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Πιστεύω ότι η απαιτούμενη εθνική συνέργια είναι σήμερα περισσότερο εφικτή άρα δικαιολογείται μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας και την επίτευξη του στόχου αυτού. Και αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τη βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά συνδέεται με την ανάκτηση του κεφαλαίου αξιοπιστίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα ώστε να παραμένει ισότιμος συνομιλητής και να διαπραγματεύεται υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού με τρόπο πιο αποτελεσματικό”.

“Ο προϋπολογισμός του 2012 φέρνει για πρώτη φορά στοιχεία προοπτικής και ελπίδας” είπε στη ομιλία της η αν. υπουργός εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πρόσθεσε οτι “ταυτόχρονα αποτυπώνει μια ευρύτατη πολιτική συναίνεση που εκφράζεται και σε μια ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη, ως αίσθημα ευθύνης σε αυτή την πρωτόγνωρη και κρίσιμη στιγμή που περνάμε” Συμπλήρωσε οτι ο προϋπολογισμός είναι “αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης της Συνόδου της 26ης Οκτώβρη γιατί βάζει ως στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα, ένα όπλο που είχε η Κυβέρνηση για να πετύχει αυτή τη συμφωνία της 26ης Οκτ. για μείωση του χρέους”.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας είπε οτι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι φιλόδοξοι με εξαιρετικά αμφίβολα τα αποτελέσματα και συμπλήρωσε οτι η Ν.Δ. στηρίζει τις πολιτικές για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη απο το βήμα της Βουλής, εξέφρασε την άποψη οτι στην πραγματική ζωή ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Οπως είπε η κα Μπακογάννη “μην έχετε καμία αμφιβολία, ο προϋπολογισμός αυτός θα αλλάξει, όπως και του 2011, ο λόγος απλός, αντί να κόβει δαπάνες, βάζει φόρους και αυτό το συνυπογράφουν και τα δύο κόμματα συγκυβέρνησης”.

Όπως ανέφερε, οι φόροι είναι τόσο θηριώδεις, που τα λεφτά στα οποία στοχεύει το οικονομικό επιτελείο, δεν θα τα εισπράξει και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο θα συγκεντρωθούν τα έσοδα από τους φοροφυγάδες.

Η κα Μπακογιάννη ζήτησε και τη θέσπιση ενός νέου φορολογικου συστήματος με χαμηλότερους συντελεστές, καθώς και την κατάργηση του ΚΒΣ για να μπει τέλος -όπως είπε- στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που προκύπτει από αυτόν.

Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του τόνισε οτι “αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι όπως Ζολώτα. Δεν είναι Οικουμενική. Δεν έχει λαϊκή εντολή” και πρόσθεσε οτι οτι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι καλύτερη απο αυτήν.

Διαβάστε
Ώρα του Πρωθυπουργού με το σεις και με το σας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε