Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο έλεγχος της τρόικας φουντώνει τα σενάρια για ανασχηματισμό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Από χθες ξεκίνησε ο έλεγχος της τρόικας σε υπουργεία και οργανισμούς δίνοντας τροφή στα σενάρια για ανασχηματισμό.

Ο έλεγχος που διενεργεί από χθες το κλιμάκιο της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, θα λειτουργήσει σαν ένα stress test για τους υπουργούς. Οσοι μείνουν μετεξεταστέοι στον έλεγχο θεωρείται ότι θα βρεθούν σε δυσχερή θέση όταν ο Πρωθυπουργός θα συντάξει τη λίστα με τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησής του, κάτι που πιθανολογείται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Πάντως οι φωνές που ζητούν από τον κ. Γ. Παπανδρέου να ανασυνθέσει την κυβέρνηση ώστε να είναι ομοιογενής και να προχωρεί με τον ίδιο βηματισμό, πυκνώνουν.
 
Δεν είναι μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ριζικός ανασχηματισμός. Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μ. Παπαϊωάννου , είπε μιλώντας στο Κανάλι 1: «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και διάφοροι τομείς, λίγοι θα έλεγα, που δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα,γιατί όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Στη βάση αυτή υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία να ζητεί κάποιος ανασχηματισμό».
 
Η πρώτη ημέρα του ελέγχου, η οποία εξαντλήθηκε ως επί το πλείστον σε γενικές συζητήσεις και στον καθορισμό της ατζέντας, συνέπεσε με τρία ανοικτά απεργιακά μέτωπα τα οποία παρέλυσαν τη χώρα. Το βάρος έπεσε στις πλάτες του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, στον οποίον ανετέθη εν λευκώ ο χειρισμός των αιτημάτων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ιδιοκτητών φορτηγών και των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καταδεικνύει και τις δυσκολίες προσαρμογής στο μνημόνιο: Από τη μια πλευρά τα υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και από την άλλη η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίδραση των εργαζομένων, ενώ η τρόικα επιθυμεί να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη. Η εξίσωση μοιάζει αδύνατη, καθώς επιπλέον δεν υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για τις αλλαγές αυτές. Αυτό επισήμανε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega ο υπουργός Υποδομών. «Ολα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο» είπε.

 
Ενδεικτικό των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το κλιμάκιο των ελεγκτών είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Υποδομών και με την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . Ετσι δεν αποφεύχθηκαν τα «μίνι υπουργικά συμβούλια» υπό τους «φον φούφουτους», απλώς θα γίνουν σε έναν χώρο αποδεκτό από τους υπόλοιπους υπουργούς.

Χθες ένα κλιμάκιο αποτελούμενο κυρίως από εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ επισκέφθηκε τα επικουρικά ταμεία συλλέγοντας στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για την αξιολόγηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

 

 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε