Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο ένας υπονομεύει τον άλλο και όλοι μαζί τη Σύνοδο Κορυφής – Έγινε ευχή η δέσμευση ”Μέρκελ και Σαρκοζί δεν θα σηκωθούν αν δεν τα βρουν”

– Βροχή δηλώσεων και διαψεύσεων από Γερμανούς και Γάλλους υπουργούς
– Οι ζημίες των τραπεζών από τα ομόλογα είναι η ”καυτή πατάτα” της Συνόδου
– Διαρροή ”βόμβα” ανώτατου Γερμανού αξιωματούχου στο Reuters
– ”Πιο απαισιόδοξο γίνεται το Βερολίνο για τις πιθανότητες συμφωνίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής”
– ”Πολλοί από τους ευρωπαίους ηγέτες δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης”
– Μετά τη διαρροή γύρισαν πτωτικά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια και το ευρώ

”Ύπουλο” γερμανικό χτύπημα δυναμιτίζει το κλίμα λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία όλος ο κόσμος έχει ποντάρει περιμένοντας μία αποφασιστική απάντηση στην εκρηκτική κρίση.

Λίγο πριν καθίσουν στις θέσεις τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος επέλεξε ΑΝΩΝΥΜΑ να διαρρεύσει στο Reuters πως το Βερολίνο γίνεται ”πιο απαισιόδοξο” σχετικά με τις πιθανότητες συμφωνίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Προσέξτε τις δηλώσεις του ”ανώνυμου Γερμανού” για να καταλάβετε τα ταπεινά του κίνητρα:

– “Έχουμε την εντύπωση από πολλές συζητήσεις των τελευταίων ημερών ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης”
– “Για να υπάρξει συμφωνία σε αυτήν τη σύνοδο θα πρέπει πολλές χώρες να αλλάξουν τις θέσεις τους για το ευρώ ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης”

Ο ίδιος προδίκασε και τις εξελίξεις τονίζοντας πως ”εάν η Ε.Ε. δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για αλλαγή των συνθηκών τότε θα πρέπει να το πράξουν τα μέλη της ευρωζώνης”.

Όλα αυτά τα διέρρευσε γνωρίζοντας πως έχει την Αμερική σε θέση ”ικέτη” με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ να παρακαλάει για λύση στην Σύνοδο Κορυφής.

Πιθανότατα είναι η γερμανική απάντηση στην απειλή για βέτο από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, που όμως δεν δείχνει να ”μασάει” και συνεχίζει να απαιτεί ” Όσο περισσότερα ζητάνε οι χώρες της ευρωζώνης, τόσα θα ζητάει και η Βρετανία ως αντάλλαγμα”.

Οι τράπεζες η αιτία της κόντρας και ο χορός των διαψεύσεων

Εντυπωσιακή ατάκα που μας γέμισε ελπίδες ξεστόμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν:”ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ δε θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνόδου πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία”.

Ο ίδιος αποτόλμησε και ένα βήμα παραπάνω, ένα σχόλιο που προκάλεσε την οργή και τη διάψευση του Βερολίνοιυ.Ο Γάλλος υπουργός είπε δηλαδή : ”η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησε να αποσύρει την απαίτηση για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους της ευρωζώνης, αφού οι κανόνες του ΔΝΤ διασφαλίζουν τη συμμετοχή αυτή”.

“Το μόνο που καταστήσαμε σαφές ήταν ότι το είδος του PSI που αποφασίστηκε για την Ελλάδα αποτελεί μια ακραία περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί” ήταν η πρώτη απάντηση-ριπή από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ, που πρόσθεσε ”Οι διατάξεις για τις επονομαζόμενες ρήτρες συλλογικής δράσεις θα παραμείνουν, έτσι ώστε οι επενδυτές να αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο”.

Πως τώρα με αυτές τις δηλώσεις θα φτάσουν σε συμφωνία είναι άγνωστο, εκτός και αν καταφύγουν στη προσφιλή τους τεχνική της ”κωλοτούμπας”.

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε