Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Ερντογάν και η ελληνική “διπλωματία”

Ο Ερντογάν και η ελληνική “διπλωματία”

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και ο τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανάδειξαν τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα με τον οποίο αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και ιδίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρ΄όλα αυτά οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έχουν τη δική τους σημασία καθώς αφενός αναγνώρισε τα σύνορα λέγοντας ότι σέβεται τα “φυσικα σύνορα”, δήλωση που θεωρείται οπισθοχώρηση από τα όσα έλεγε πρίν από λίογες μέρες σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και αφετέρου με τον γνωστό προκλητικό τρόπο μίλησε και γα τα…”σύνορα της καρδιάς μας” που εκτείνονται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Μοσούλη!

Είναι προφανές ότι σε μεγάλο βαθμό οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ιδίως μετά το πραξικόπημα που τον έκανε να νοιώθει μεγαλύτερη ανασφάλεια σε συνδυασμό βέβαια με τον…”σουλτάνο” που κρύβει μέσα του και τις πάγιες επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι δεν νοείται δίκαιη και βιώσιμη χωρίς την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Εν πάση περιπτώσει οι δηλώσεις Ερντογάν αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον ηγεμονικό γεωστρατηγικό ρόλο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, συντηρώντας το κλίμα αμφισβητήσεων, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα δίνει τη δική της μάχη αμφισβήτησης των γερμανικών επιδιώξεων σε σχέση με το ελληνικό χρέος, γεγονός που την καθιστά ίσως ευάλωτη στον εξ Ανατολών γείτονα.

Τα “μέτωπα” που έχει ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλά αυτή την περίοδο όπως αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό όπως είπε από επιλογή και όχι από λάθος, ωστόσο σίγουρα το άνοιγμα του ελληνοτουρκικού μετώπου δεν αποτελεί επιλογή της Αθήνας αυτή την περίοδο με την διαπραγμάτευσης επί του προγράμματος και του χρέους να είναι ανοιχτά.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε