weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ο ευαίσθητος κ.Κρίτων Αρσένης

Ο ευαίσθητος κ.Κρίτων Αρσένης | Newsit.gr

Είπε λοιπόν ο οικολογικά ευαίσθητος κ. Κρίτων Αρσένης στην ερώτησή του ότι «οι σεισμικές έρευνες με σόναρ οι οποίες θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα κητώδη, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθούν μαζικοί ξεβρασμοί τους στις ακτές. Αλλωστε τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν ληφθεί αποκλίνουν από οριζόμενα στην οδηγία 92/43 και στο πρωτόκολλο ACCOBAMS».

Όλο αυτό το διάστημα που συζητάμε το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ο κ.Κρίτων Αρσένης που είναι πιο οικολογικά ευαίσθητος από άλλους, δεν μπορεί, θα γνώριζε ότι κάποια στιγμή θα ξεκινούσαν οι έρευνες με σόναρ.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι δεν μίλησε νωρίτερα γιατί οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν επι κυβερνήσεως Γ.Παπανδρέου. Του ανθρώπου δηλαδή που τον εβαλε στην ευρωβουλή.

Τώρα, που το ΠΑΣΟΚ, παραπαίει και ο Γιώργος δεν είναι πλεον Πρόεδρος, ο κ. Κρίτων Αρσένης μπορεί άνετα και ερωτήσεις να καταθέτει και τις έρευνες να επιχειρεί να μπλοκάρει.

Έτσι κι αλλιώς, δική του κυβέρνηση είναι; Του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη είναι που ως γνωστόν δεν ονειρεύονται πράσινη ανάπτυξη.

Ποιός είναι όμως ο Κρίτων Αρσένης; Είναι 35 ετών, γιος της Μαρίας Αρσένη και ευρωβουλευτής από τον Ιούλιο του 2009. Δεν έχει σχέση με τον Γεράσιμο Αρσένη αλλά είναι προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιστεύει όπως φαίνεται από τα λεγόμενά του ότι η οικονομική κρίση δεν είναι το σημαντικότερο αυτή την ώρα. Ίσως και γι’ αυτό ελαφρά τη καρδία επιχειρεί να βάλει τρικλοποδιά σε μια από τις προσπάθειες της Ελλάδας που παραπαίει – όσο εκείνος ζει με τις ανέσεις που παρέχονται σε έναν αδρά αμοιβόμενο ευρωβουλευτή – να βρει έσοδα που θα την οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Λέει: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με την οικονομική κρίση. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή περισσότερα προσφέρουν οι ψύχραιμοι συμπολίτες μας που συνεχίζουν απαρέγκλιτα να κάνουν όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά τους σε όποια θέση και να βρίσκονται. Αυτό κάνω και εγώ πάνω στα θέματα περιβάλλοντος, υγείας, αλιείας και ανθρωπιστικής βοήθειας για τα οποία είμαι υπεύθυνος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο κ. Κρίτων Αρσένης είναι μέλος του συστήματος. Για τα καλά. Γιατί αν η μητέρα του Μαρία Αρσένη δεν ήταν τόσο βαθιά χωμένη μέσα στο σύστημα λένε οι κακιές γλώσσες ότι τον 35χρονο Κρίτωνα δεν θα τον ήξερε ούτε η ίδια…

Μαρία Αρσένη: από το 1982 ως το 2008: Νομάρχης, γενική γραμματέας, υφυπουργός, βουλευτής, πολιτικό συμβούλιο, μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί.

Αλλά και ο υιός της είναι εντυπωσιακό πόσο καλή σχέση είχε με το σύστημα ακόμα και πριν γίνει ευρωβουλευτής.

Ο Κρίτων Αρσένης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1977, στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το 43ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο και Λύκειο του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.

Το 1998 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων της Κύπρου, το 2000 είχε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της οργάνωσης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Οι επιπτώσεις του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας στο περιβάλλον των Βαλκανίων» και τον Απρίλιο και Μάιο 2001 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση και έρευνα για την πτυχιακή του εργασία στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2003 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διεθνής Ανάπτυξη» της Σχολής Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στο πλαίσιο των σπουδών του, τον Ιούνιο του 2002 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση και έρευνα για την μεταπτυχιακή του εργασία «Εκτιμώντας τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Βουλγαρίας» στην Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, ενώ τον Ιούλιο του 2002 ήταν ο πρώτος μη Τούρκος εργαζόμενος στην ιστορία του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, στην Άγκυρα, όπου μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να συμμετέχει εκ μέρους της Τουρκίας και στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της Τουρκίας.

Το 2004 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία.

Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμμετείχε εθελοντικά από το 1993, είναι μέλος από το 1996, ενώ το 1998 είχε εκλεγεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματός της στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά βραβεύθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τον αγώνα του για τη διάσωση της Άνω Πόλης, που είχε οδηγήσει στην κήρυξη 200 διατηρητέων κτιρίων. Το 2005 σχεδίασε, συντόνισε αλλά και συμμετείχε στην υλοποίηση του Προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ (www.egaio.gr) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Το Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ αποτελεί μια εκστρατεία για την ανάδειξη της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αιγαίο. Περιλαμβάνει το Δίκτυο ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ και σειρά προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε δεκάδες σχολεία του Αιγαίου. Το Δίκτυο ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ στοχεύει στην ενεργοποίηση πολιτών και φορέων που με το έργο τους προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου (αποτελείται από 5 υπο-δίκτυα: Επιχειρηματιών, Ακαδημαϊκών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών ΜΚΟ και Πολιτών) στη συλλογή και προώθηση καλών πρακτικών αειφόρου τουρισμού στο Αιγαίο. Για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του Δικτύου από το Δεκέμβριο του 2008 διαμένει μόνιμα στην Ερμούπολη της Σύρου.

Από το 2007 έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για την απόσυρση του Χωροταξικού του Τουρισμού, τόσο μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας του οποίου είναι μέλος, όπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών όλων των κλάδων της οικονομίας καταψήφισαν το Χωροταξικό, αλλά και στην κοινωνία όπου μαζεύτηκαν πάνω από 12000 υπογραφές ενάντια στο εν λόγω Χωροταξικό.

Τον Φεβρουάριο του 2009 βραβεύθηκε για την περιβαλλοντική του προσφορά από το περιοδικό Status, ενώ στις 5 Ιουνίου 2009 στην Ταορμίνα της Σικελίας θα παραλάβει βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το συνολικό έργο του Προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Είναι μέλος του Forum Synergies, ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου για τη Προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές συναντήσεις για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη και είναι μέλος στο Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, και έχει σπουδάσει Ιταλικά και Κέτσουα (κύρια διάλεκτος Άνδεων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Κρ. Αρσένης μπλοκάρει έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη γιατί κινδυνεύουν δελφίνια και φάλαινες, όπως υποστηρίζει

#TAGS MM