Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο Φίλης “ακυρώνει” τις θετικές δηλώσεις Τσίπρα για Τραμπ: “Ήταν της στιγμής”

Φίλης
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο Νίκος Φίλης σχολίασε τις θετικές δηλώσεις του Τσίπρα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν… της στιγμής.

«Ο Τραμπ σηματοδοτεί το απεχθέστερο μοντέλο διεθνούς διακυβέρνησης με μια ακροδεξιά κατεύθυνση που αμφισβητεί δικαιώματα ανθρώπινα των προσφύγων των μεταναστών των γυναικών στην ίδια την πατρίδα του αλλά και διεθνώς. Σπεύδει να κηρύξει πολέμους και να κάνει επιθετικά χτυπήματα, αμφισβητεί την δημοκρατία σε πολλά σημεία του πλανήτη, θέλει μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη, απειλεί το περιβάλλον. Ολα αυτά αρκούν για να προσδιορίσουν την χειρότερη μορφή διακυβέρνησης που έχει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας», τόνισε.

Όταν ο κ. Φίλης ρωτήθηκε- με βάση αυτή την ανάλυση του- πώς δικαιολογούνται οι θετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ του προέδρου Τραμπ τις χαρακτήρισε δηλώσεις της στιγμής: «Σε ένα πλαίσιο προσωπικών σχέσεων στη συνάντηση αυτή απάντησε σε ένα θέμα που τέθηκε για μια παλιότερη δήλωση του. Είναι μια απάντηση της στιγμής. Οσα είπε  δεν είναι  υποχώρηση  και αλλοίωση από βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν πηγαίνεις εκεί πηγαίνεις με το σύνολο της ταυτότητας σου. Οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για τον κ. Τραμπ είναι δηλώσεις της στιγμής».

Πάντως, ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες επωφελή για τη χώρα και ότι αναβάθμισε το κύρος της σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσες διεθνείς επενδύσεις και  χαρακτήρισε μάλιστα μικροπολιτικό και μικρόψυχο από την πλευρά της αντιπολίτευσης να στήνεται ένας καβγάς με σκηνές ζηλοτυπίας, γιατί ο πρόεδρος Τραμπ δέχτηκε με τιμές τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τα F16

Για το θέμα του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F 16 ο κ. Φίλης ανέφερε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε, αλλά να περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει ο υπουργός Αμυνας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά και οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν πρέπει να προτρέχουμε. Θα ακούσουμε τους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και τον κ. Καμμένο και θα διαμορφώσουμε σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον μία γνώμη. Δεν  πρέπει να τρέχουμε και να αλλάζουμε γνώμη κάθε μέρα υποκύπτοντας σε μια μικροπολιτική διάθεση όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία η οποία σε τέσσερις μέρες έχει αλλάξει τέσσερις θέσεις.

Η χώρα που μετράει και το κάθε ευρώ σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να τα μετράει όλα και να βάζει προτεραιότητες. Υπάρχει θέμα ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, φυσικά και υπάρχει. Κανείς δεν είπε να μην πάρουμε όπλα, αλλά πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε σχέση με τα χρήματα που έχουμε και τις αμυντικές προτεραιότητες».

Ο κ, Φίλης αναρωτήθηκε αν με βάση τα αεροπλάνα F 35 που θα αγοράσει η Τουρκία η αναβάθμιση των F 16 μπορεί να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση της γειτονικής χώρας. «Αυτό πρέπει να το συζητήσουμε. Φυσικά και πρέπει η Ελλάδα να λαμβάνει υπόψη της το θέμα των εξοπλισμών στην περιοχή, αλλά υπάρχει τέλος στην κούρσα των εξοπλισμών ή πρέπει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να θέσουμε ένα ζήτημα αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών στην περιοχή; Γι’ αυτό πολύ σωστά ο πρωθυπουργός λέει πως πρέπει να επιμείνουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις