Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο ΓΑΠ θα σηκώσει το γάντι;

Στο you-tube τις τελευταίες εβδομάδες ένα video με τον τίτλο …«Μόνος στο ΠΑΣΟΚ» έχει εκατοντάδες επισκέπτες καθώς βασισμένο στη γνωστή κινηματογραφική επιτυχία «Μόνος στο σπίτι» δείχνει τον Γιώργο Παπανδρέου στο ρόλο του μικρού ήρωα-πρωταγωνιστή ο οποίος με διάφορες έξυπνες παγίδες που στήνει κρατά μακριά από το σπίτι τους επίδοξους «κλέφτες».

Στο ρόλο των…«κλεφτών» οι υποψήφιοι διάδοχοι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι καταφέρνουν στο τέλος να μπουν στο «σπίτι» (δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ) και να κρεμάσουν σε μια κρεμάστρα τον «μικρό Γιώργο», που την τελευταία στιγμή διασώζεται στη αγκαλιά του…Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος λίγο νωρίτερα έχει χτυπήσει με ένα φτυάρι στο κεφάλι από πίσω τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πράγματι αυτή την περίοδο και ιδίως μετά την πρότασή του στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο για «διαρχία» (άλλος υποψήφιος Πρωθυπουργός-άλλος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) με τον ίδιο να μην διεκδικεί καμία από τς δύο θέσεις και την εκλογή του προέδρου να τη τοποθετεί μετα τις εθνικές εκλογές, έχει μείνει…«μόνος στο ΠΑΣΟΚ».
Όλα τα κορυφαία στελέχη και ιδίως οι υποψήφιοι διάδοχοι απάντησαν αρνητικά στο σχέδιο Παπανδρέου ζητώντας «καθαρές λύσεις» και εκλογή νέας ηγεσίας εδώ και τώρα, δηλαδή πριν από τις εθνικές εκλογές.

Με δεδομένη πλέον την απομόνωσή του, κ. Παπανδρέου μελετά εκ νέου την πρότασή του και σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος και το επιτελείο του διαμοιρφώνουν την «τελική πρόταση» του, την οποία θα θέσει υπόψη των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Πέμπτη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τη στάση των υποψήφιων διαδόχων και των υποστηρικτών τους, θα σηκώσει το γάντι

Τι σημαίνει αυτό;

-Θα δεχτεί την εκλογή προέδρου ΠΑΣΟΚ πριν σπό τις εθνικές εκλογές
-Θα δηλώσει όμως «παρών» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που υπενόησε ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Μπεγλίτης, και
-Θα προτείνει -σύμφωνα με μια εκδοχή- στήριξη στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου για όσο χρειαστεί ακόμη και ίσως και ως υποψήφιου Πρωθυπουργού!

Μέχρι την Πέμπτη που θα συνεδριάσει το Π.Σ, αλλά και το Σαββατοκύριακο που θα συνεδριάσει το Ε.Σ. οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις θα αποτελούν το καθημερινό μενού στα πασοκικά δρώμενα και ουδείς πάντως μπορεί να πει με ασφάλεια ποια θα είναι η τελική έκβαση.

Οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου στηριζόμενοι, όπως λένε, στις κρυφες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία της κομματικής και εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ θεωρούν τον Γιώργο Παπανδρέου εγγυητή της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης και ως εκ τούτου εγγυητή των εσωκομματικών διαδικασιών στην κατεύθυνση δημιουργίας του «νέου ΠΑΣΟΚ».

Πολλά θα εξαρτηθούν σε τελική ανάλυση από τον συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στη σύνοδο του Ε.Σ. και ο οποίος μέχρι στιγμή είναι αρκετα ρευστός. Σε σύνολο 400 μελών περίπου, το ¼ θεωρείται «σκληρός πυρήνας» που θα στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου και την πρότασή του, το άλλο ¼ «σκληρόςπυρήνας» των «δελφίνων» (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης…) οι οποίοι πιθανολογείται ότι θα κατέβουν με «κοινή γραμμή ως προς τα διαδικαστικά της «διαδοχής» αλλά με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις μεταξύ τους και τα άλλα 2/4 να είναι εκείνα που θα κρίνουν την έκβαση της μάχης.

Όλα αυτά βέβαιο με φόντο το δύσκολο έργο που έχει μπροστα της η κυβέρνηση ενόψει και της άφιξης της τρόικας στις 16/1, και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να προσπαθεί να ξορκίσει τα κομματικά εμπόδια που ναρκοθετούν την εθνική προσπάθεια.

Σημείωση: Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προφανώς σε μεγάλο βαθμό κρίνονται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Και επειδή το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Παπαδήμου να “πέσει” πριν της ώρας της εξαιτίας των απαιτήσεων της τρόικας και της αρνητικής στάσης της πλειοψηφίας των βουλευτών των τριών κομμάτων που την στηρίζουν ιδίως στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστκά ζητήματα δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναβολή των όποιων εσωκομματικών διαδικασιών και να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου.

Ή το αντίθετο καθώς οι “δελφίνοι” θα επιδώξουν ακριβώς γ’ αυτό το λόγο επιτάχυνση των διαδικασιών και εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Τα ραντεβού πάντως που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του αυτή την εβδομάδα, αρχής γενομένης με τον προέδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά αύριο το απόγευμα θα κρίνει εν τέλει και τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε