Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο γερμανός “τοποτηρητής” που φτάνει το Σεπτέμβρη

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και πρώην ΓΓ της ΕΕ. Ορίστηκε σύμφωνα με την πρόταση Μπαρόζο επικεφαλής της “ομάδας κρούσης” για την Ελλάδα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ και η ομάδα του θα παρέχου τεχνική βοήθεια στη χώρα μας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου και είναι μία “εγγύηση” για την ΕΕ ότι θα έχει στενή παρακολούθηση στο πώς εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα “τοποτηρητή” τον Σεπτέμβριο.

Σχολιάζοντας τα νέα του καθήκοντα ο πρόεδρος της Τράπεζας Τόμας Μίροου δήλωσε ότι λυπάται που θα τον χάσει γιατί “έπαιζε σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού τα τελευταία έξι χρόνια”.

“Ωστόσο – αν λάβουμε υπ’όψη τη τεράστια σημασία που θα έχει η νέα θέση του ως επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση Μπαρόζο” προσθέτει και ενημερώνει ότι θα αποδεσμεύσει τον κ. Ράιχενμπαχ στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει τα “κλειδιά” του Μεσοπρόθεσμου και με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται η δήλωση Σόιμπλε περί περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Ράιχενμπαχ θα αναλάβει καθήκοντα δίπλα στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γιώργο Γλυνό. Πρόκειται για έναν έμπειρο στα ευρωπαϊκά θέματα άνθρωπο.

Ο κ. Γλυνός είχε αντιχουντική δράση, βασανίστηκε στα κρατητήρια της Μπουμπουλίνας και αποφυλακίστηκε το 1968. Ήταν μέλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες στις δύο ελληνικές προεδρίες (του 1983 και 1988) και σύμβουλος του Κ. Σημίτη όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομίας.

Αργότερα έγινε σύμβουλος της Βάσως Παπανδρέου, όταν εκείνη ήταν Επίτροπος, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου, όταν και εκείνη βρέθηκε στο ίδιο αξίωμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε