Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ο “καυγάς” Παπανδρέου-Σαμαρά ενώπιον του πρωθυπουργού που “στηρίζουν” – Νέες διαπραγματεύσεις για το PSI σήμερα

– Στη δήλωσή του ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα στη σύσκεψη με τους αρχηγούς
– “Πραγματοποιούμε προόδους” αναφέρει σε ανακοίνωση το Ινστιτούτο από την Ουάσινγκτον
– Κόκκινη γραμμή για τη Νέα Δημοκρατία είναι οι μειώσεις μισθών και των επικουρικών συντάξεων
– Πηγές της ΝΔ: Δεν τέθηκε θέμα υπογραφής σε συμφωνία

Με λακωνικό τρόπο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν ουσιαστική, ενώ σημείωσε πως μέσα από αυτή τη σύσκεψη προέκυψε πως οι αρχηγοί παρέχουν πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση.

Η δήλωση αυτή που ήταν μερικών δευτερολέπτων μόνο ξάφνιασε τους πάντες, καθώς όλοι περίμεναν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε και ποια ήταν όλα εκείνα τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Όπως διεφάνη όμως και αργότερα μέσα στη σύσκεψη δεν υπήρξε και μεγάλη συνοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία δεν ετέθη θέμα υπογραφών των αρχηγών σε κοινό κείμενο από τον κ. Παπαδήμο. Όσο για την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο κ. Παπανδρέου ότι «η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση της, να στηρίξει πιο καθαρά την κυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί» ο κ. Σαμαράς απάντησε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής. Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

Στην ουσία οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους ακόμα και μπροστά στον πρωθυπουργό και σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, αλλά κατά τα άλλα υπήρξε πολιτική στήριξη, η οποία μοιάζει τρομερά ασταθής και εύθραυστη.

Σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών από τη ΝΔ λένε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει από την συμφωνία των αρχηγών. Το θέμα των εκλογών έθεσε προς το τέλος της σύσκεψης ο κ. Καρατζαφέρης. Όσο για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, η ΝΔ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων πριν υπάρξει τοποθέτηση. 

Κατά τις πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας πάντα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, είπε ακόμα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι «πρέπει να φροντίσουμε να μη διαταραχθεί η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων και όχι μετά τις εκλογές».

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε με νόημα πως είναι περισσότερο ικανοποιημένος από όταν μπήκε στο Μέγαρο, ενώ έκανε λόγο για καλή συζήτηση και ωραίο κλίμα.

Η δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη



Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση καθυστέρησε να τελειώσει και έτσι ο επικεφαλής του IFF Τσαρλς Νταλάρα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος περίμεναν σε διπλανή αίθουσα. Βέβαια με την έξοδο των πολιτικών αρχηγών, άρχισαν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το PSI που σύμφωνα με πολλές πληροφορίες ίσως να οδηγήσει σε συμφωνία εντός ολίγων ημερών ή και ωρών.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οι συνομιλίες με την Αθήνα για την μείωση του ελληνικού χρέους σημειώνουν πρόοδο και θα συνεχισθούν αύριο, ανακοίνωσε απόψε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των ξένων τραπεζών.

Ο Αμερικανός Τσαρλς Νταλάρα, διευθυντής του IIF και ο Γάλλος Χαν Λεμιέρ της BNP Paribas «είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες σήμερα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικων Ευάγγελο Βενιζέλο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε από την Ουάσιγκτον το Ινστιτούτο.

«Πραγματοποιούμε προόδους και οι συνομιλίες θα συνεχισθούν αύριο Παρασκευή», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος είχε δηλώσει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της πραγματοποιούνται μέσα σε ένα «πολύ θετικό κλίμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θέμα ωρών το “κούρεμα” – ΥΠΟΙΚ: Εως την Δευτέρα επίσημες ανακοινώσεις – Οι επιπτώσεις στην οικονομία, στους μισθούς στις συντάξεις και στις καταθέσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε