Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην Εξεταστική για Siemens

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην Εξεταστική για Siemens

Πλούσιος ο κατάλογος των ονομάτων που θα περάσουν το κατώφλι της Εξεταστικής για τη Siemens.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Σανιδάς είναι μεταξύ των μαρτύρων στους οποίους συναίνεσε και η Ν.Δ. να περάσουν το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. 

Αναλυτικά, ο κοινός κατάλογος των προσώπων που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να κληθούν να καταθέσουν στην έρευνα της Βουλής είναι: 

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (2006-2009) Γιώργος Σανιδάς από πλευράς Δικαιοσύνης. 

Από πλευράς πολιτικών προσώπων, για το σκέλος της έρευνας που αφορά στις σχέσεις της Siemens με τον ΟΤΕ θα κληθούν οι πρώην υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αν. Μαντέλης και Χρ. Βερελής από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη Ν.Δ., όπως και ο Επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κων/νος Μητσοτάκης. 

Για τον ΟΣΕ θα κληθεί ξανά ο Χρήστος Βερελής αλλά και ο Μιχάλης Λιάπης από τη Ν.Δ., ενώ για το C4Ι, κλήτευση θα δεχτούν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης επί Ν.Δ. Γιώργος Βουλγαράκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βύρων Πολύδωρας, όπως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων. 

Ο Μιχάλης Λιάπης θα λάβει και δεύτερη κλήση για το έργο της ψηφιοποίησης των αρχαιλογικών χώρων, την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού (19-0-2007 έως 07-01-2009). 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το κατώφλι της Επιτροπής πέρασε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.  Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης απέδωσε τις ευθύνες για την… σκοτεινή υπόθεση του C4Ι στο… «νοσηρό νου» εκείνου που πρότεινε το σύστημα C4i, και εκείνου που στη συνέχεια καθόρισε τις προδιαγραφές για την προμήθειά του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μαρκογιαννάκης στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ουσιαστικά επανέλαβε όσα κατέθεσε και εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα.. 

Παραδέχτηκε ότι παρέλαβε μέρος του συστήματος, το υποσύστημα TETRA ,τις παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι όπως είπε, ο τότε Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Φώτης Νασιάκος τον διαβεβαίωσε πως δεν θα μπορούσε χωρίς αυτό το σύστημα να επιτευχθεί ο σχεδιασμός για την ασφάλεια των Αγώνων που είχε αποφασιστεί και ότι σε περίπτωση μη παραλαβής του συστήματος δεν εγγυούταν και την ασφάλεια των αγώνων. 

Παράλληλα, τόνισε ότι μετά τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες, όταν ξεκίνησαν οι έλεγχοι, ενημέρωσε την εργολήπτρια εταιρεία ότι δεν μπορούσε να παραλάβει το έργο λόγω προβλημάτων και της αδυναμίας λειτουργικότητας σημαντικών υποσυστημάτων που παρουσίαζε στο σύνολό του. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε επίσης ότι στις 25/06/2004 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αθήνα 2004 του απέστειλε επιστολή με την οποία του ζητούσε να παραλάβει έστω μέρος του έργου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Το ΠΑΣΟΚ δια του μέλους της Εξεταστικής Παναγιώτη Ρήγα, υποστήριξε πως ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν εξήντλησε από πλευράς δημοσίου όλες τις δυνατότητες που είχε προκειμένου να αντιστρέψει τους ρόλους, ισχυροποιώντας τη θέση του δημοσίου έναντι της εταιρείας SAIC, που προμήθευσε το σύστημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε