Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο μποναμάς των 50 για τον επόμενο πρώτο και οι πραιτοριανοί της διπλανής πόρτας

Ο μποναμάς των 50 για τον επόμενο πρώτο και οι πραιτοριανοί της διπλανής πόρτας

Οι μισοί και περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους είτε ψήφησαν είτε απείχαν, συγκροτούν την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, που στη φάση αυτή δεν μπορεί να καθορίσει καμιά από τις εξελίξεις.

Αυτή η συμβατή παραδοξότητα , συνηθισμένη στις δημοκρατίες προσδίδει μια παραμορφωτική εικόνα της αντιπροσώπευσης, ειδικά όταν συνοδεύεται από εξευτελιστικά για την εκλογική διαδικασία μπόνους , όπως αυτά στο εμπορικό μάρκετινγκ.

Αυτή λοιπόν η πλειοψηφία αποτελεί την κρίσιμη μάζα που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των επαναληπτικών αν όπως φαίνεται δεν τελεσφορήσουν τα ράλι των διερευνητικών που θα γίνουν τουλάχιστον για τη τήρηση των προσχημάτων .

Οι λιγότεροι από τους μισούς που εκφράστηκαν χθες με αντίκρισμα , δηλαδή με την εκλογή αντιπροσώπων έχουν μπροστά τους 300 βουλευτές , αλλά στη πραγματικότητα λιγότερους από 200. Οι υπόλοιποι έχουν κλαπεί από αυτούς που δεν έπιασαν το εκλογικό μέτρο και από αυτούς που δεν ήρθαν πρώτοι .

Όμως το εκλογικό κύμα είχε τέτοια ορμή που ο πρώτος θα χρειαζόταν φράγμα ύψους 100 εδρών και όχι 50 , για να το αναχαιτίσει . Που να γινόταν ανάλογη πρόβλεψη επιστημονικής φαντασίας , όταν ψηφιζόταν το ληστρικό μπόνους των 50 . Υπερπήδησαν λοιπόν τα κύματα το ανάχωμα και σάρωσαν πρώτα τους αρχιμηχανικούς , που έπεσαν μέσα στο λάκκο που άνοιγαν για τους άλλους .

Μια άγρια ικανοποίηση μοιάζει να προσφέρει σε πολλούς αυτό το σαρωτικό αναποδογύρισμα με τόσους ναυαγούς του πολιτικού συστήματος να βουλιάζουν χωρίς σωστικά στην ροδόχρωμη μετεκλογική πλημμύρα του λεκανοπεδίου . Ευχαρίστηση σε πολλούς που βλέπουν τον ξένοιαστο ποδηλάτη του ‘09 , να ψάχνει το οικόσημο σε μια έδρα στην Αχαία ή τον μοιραίο της δεξιάς να διαλέγει αν θα θυσιάσει Ιφιγένεια στην Μαγνησία ή στη Μεσσηνία για την βουλευτική έδρα .

Μια τόσο άγρια ικανοποίηση διακατέχει αρκετούς που δεν τους αφήνει να ακούσουν το φρικώδες πρόσταγμα του πραιτοριανών του Καίσαρα ,να σηκωθούν όρθιοι για να ακούσουν το ανατριχιαστικό veni vidi vici . Νοιώθει κανείς αλλιώς που βλέπει για παράδειγμα την Κρήτη σχεδόν να αγνοεί τους μπαμπούλες του φασιστικού εθνικισμού κι ας διατήρησε το πράσινο ως μουσειακό εκλογικό φαινόμενο . Αισθάνεται κανείς και παράξενα που στήνουν βάθρο θριαμβευτών δίπλα στον εκφραστή του κοινωνικού ριζοσπαστισμού Αλ .Τσίπρα , που ξεπούλησε όταν εξέδωσε εισιτήρια διακυβέρνησης και έχει βάλει χιλιάδες στην αναμονή για τις επαναληπτικές.

Μπορούν να τις αποφύγουν οι ναυαγοί της Κυριακής; .Ίσως μόνο αν ο δεύτερος των προτιμήσεων επιτύχει από τώρα αριστερή είσοδο στο Μαξίμου . Δύσκολα πράγματα σαν θαύματα και γιατί άλλωστε , πόσο μάλλον όταν περιμένει στην γωνία εκείνος ο παραμορφωτικός μποναμάς των 50 βουλευτών για τον επόμενο πρώτο . Όλοι θα θελήσουν να το ρισκάρουν .

Μπορεί η άνοιξη του ΄12 να μυρίζει σε πολλούς όπως το φθινόπωρο του ΄81. Με την κεφαλαιώδη διαφορά πως τότε μια κοινωνία διψούσε για να κατακτήσει επίπεδα και τώρα αγωνιά να μην την θάψουν τα επίπεδα που άλλα πραγματικά κατέκτησε και άλλα νόμισε πως το έκανε . Και πως τότε έμοιαζε να λυτρώνεται από εφιάλτες που τώρα επιστρέφουν από τη διπλανή πόρτα .

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε