Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο νέος υπουργός Οικονομικών μένει στις Βρυξέλλες

Ο νέος υπουργός Οικονομικών μένει στις Βρυξέλλες

Προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που εξασφάλισαν οι Financial Times αποκαλύπτει πως δίνονται στις Βρυξέλλες οι εξουσίες που θα την κάνουν να λειτουργεί ως “υπουργείο Οικονομικών” της Ευρωζώνης.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Οι Βρυξέλλες θα «ξαναγράφουν» προϋπολογισμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει πολύ μεγάλες εξουσίες ώστε να μπορεί να επανασυντάσσει εθνικούς προϋπολογισμούς στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες παραβιάζουν τα όρια του χρέους και του ελλείμματος, με βάση προτάσεις που πιθανότατα θα συζητηθούν στην σύνοδο αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με προσχέδιο που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου να μετατραπεί η ευρωζώνη σε μια στενότερη δημοσιονομική ένωση, δίνοντας στις Βρυξέλλες περισσότερες εξουσίες ώστε να λειτουργεί ως “υπουργείο Οικονομικών” για τα 17 μέλη της ένωσης.

Περιέχονται σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στην σύνοδο, στην οποία θα υπογραμμίζονται επίσης σχέδια για τραπεζική και πολιτική ένωση.

Η σύνοδος της Πέμπτης γίνεται ενώ αυξάνονται οι φόβοι των επενδυτών ότι η ευρωζώνη επανέρχεται στην ζώνη κινδύνου. Οι αγορές ομολόγων και μετοχών υπέστησαν μεγάλο πλήγμα, όταν η Κύπρος έγινε η 5η χώρα που ζητεί διεθνή διάσωση, εξαιτίας όπως ισχυρίζεται, του μεγάλου ανοίγματος του τραπεζικού της κλάδου στην ελληνική οικονομία. Η «ηλικίας» λίγων ημερών ελληνική κυβέρνηση εν τω μεταξύ επλήγη από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Το Βερολίνο έχει απαιτήσει σκληρούς ελέγχους στους εθνικούς προϋπολογισμούς ως προϋπόθεση για την αμοιβαία ανάληψη της ευθύνης των εθνικών χρεών στην ευρωζώνη και οι παραπάνω προτάσεις μοιάζουν με προσπάθεια να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την κοινή έκδοση ομολόγων ευρωζώνης.

Με βάση τα σχέδια στενότερης δημοσιονομικής ενοποίησης, η Κομισιόν θα παρουσιάζει λεπτομερείς προσαρμογές για μια χώρα που αθετεί τις δεσμεύσεις της. Οι αλλαγές θα τίθεται υπό ψήφιση σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Αν και οι προσαρμογές στους προϋπολογισμούς θα χαρακτηρίζονται ως «προτάσεις», η ΕΕ έχει πολύ ισχυρά νέα εργαλεία για να τιμωρεί τις χώρες που δεν υιοθετούν τέτοιες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η επιβολή μεγάλων ποινών.

Τα μέτρα προχωρούν πολύ περισσότερο από τα σχέδια που παρουσίασε η Κομισιόν πέρσι, τα οποία δίνουν στις Βρυξέλλες το δικαίωμα επιθεώρησης των προϋπολογισμών πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά όχι εξουσία επιβολής αλλαγών.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι προτάσεις συνεχίζουν να μελετώνται. Οι τέσσερις συγγραφείς της έκθεσης, ο Herman Van Rompuy, ο José Manuel Barroso, ο Mario Draghi και ο Jean-Claude Juncker, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα για να μελετήσουν το προσχέδιο, που αναμενόταν να αποσταλεί στις εθνικές κυβερνήσεις αργά το βράδυ.

Εκτός από τις νέες εξουσίες για τις Βρυξέλλες, στο σχέδιο περιλαμβάνεται πρόταση που απαιτεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συμφωνούν συλλογικά τα επίπεδα των χρεών τους και τα «ανώτατα όρια» των εθνικών προϋπολογισμών τους ετησίως. Αν μια χώρα χρειάζεται να αυξήσει το δανεισμό της, θα υποχρεωθεί να αποτανθεί στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να λάβει την προκαταβολική έγκρισή τους.

Αν και στο σχέδιο δεν ζητούνται άμεσες κινήσεις προς ολοκληρωμένα ομόλογα ευρωζώνης, γίνονται προτάσεις για ενδιάμεσα βήματα, όπως η σκέψη για περιορισμένης αμοιβαιοποίησης βραχυπρόθεσμων χρεόγραφων, τα γνωστά ως “eurobills”.

Το ταμείο εκκαθαρίσεων, που πρώτο πρότεινε το πάνελ των Γερμανών ανώτατων οικονομολόγων και που προβλέπει αμοιβαιοποίηση των χρεών μιας χώρας της ευρωζώνης τα οποία υπερβαίνουν το 60% της παραγωγής της, παρουσιάζεται επίσης ως πιθανό μεταβατικό βήμα.

Στις τραπεζικές προτάσεις περιλαμβάνονται σκέψεις που έχουν ήδη «ακουστεί» όπως η προτροπή προς τους ηγέτες της ευρωζώνης να δώσουν στο ταμείο διασώσεων αρμοδιότητα άμεσης χρηματοδότησης των προβληματικών τραπεζών. Αλλά στο σχέδιο προτείνει η δημιουργία κοινής τραπεζικής εποπτικής αρχής στην ΕΕ που θα έχει εξουσία να φτάσει σε πολύ περισσότερες τράπεζες απ’ όσο αρχικά σχεδιαζόταν.

Το σχέδιο που υποστηρίζει η Γερμανία καλύπτει μόνο μεγάλες, διασυνοριακές τράπεζες, αλλά το παραπάνω σχέδιο προτείνει να έχει την δυνατότητα η νέα τραπεζική αρχή να παρεμβαίνει και σε μικρότερες τράπεζες, αν διακρίνει κίνδυνο. Η Γερμανία αντιστέκεται στο να δοθούν στην ΕΕ εξουσίες επί των πολιτικά πανίσχυρων περιφερειακών αποταμιευτικών τραπεζών της.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης : Σήμερα η απόφαση για τον “Τσάρο” – 10 ονόματα ακούγονται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε