Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το Eurogroup

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε το απόγευμα από το Eurogroup όπου είπε πως η Ελλάδα έχει το πράσινο φως για να κλείσει η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση είχαν αργά απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο PSI μετά και την σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες και η αποψινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Θετική κατάληξη για το PSI μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εκτιμά ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος

   Συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης προς τιμήν του διπλωματικού σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

    “Θα έχουμε θετική κατάληξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, είπε ο κ. Παπαδήμος. Ερωτηθείς αν θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, συμπλήρωσε πως “θα είναι η τελευταία επίσκεψή του, αν και, όπως πρόσθεσε δεν αποκλείεται να κλειστεί η συμφωνία και από απόσταση.

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε εμφανιστεί εκ νέου αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο “κούρεμα”.

«Έχουμε το πράσινο φως από το Eurogroup να κλείσουμε την συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI). Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής λύση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα απηύθυνε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τιμήσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου. Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας το συντομότερο δυνατόν.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχήμα για το PSI μέσα στο επόμενο οκταήμερο και η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει έως τις 13 Φεβρουαρίου.

«Χρειάζονται κάποιες μέρες μεταξύ της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων και της επίσημης αναγγελίας», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει την ενεργό συμμετοχή της τρόικας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής λύση», η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Βασικός στόχος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι το χρέος να φτάσει το 2020 σε ένα επίπεδο της τάξεως του 120% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η τρόικα παρουσίασε στο Eurogroup την επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι νέες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας και ειδικότερα για την ύφεση.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα οκτώ χρόνια και πέρα από το 2020, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να αλλάξει η οικονομική ψυχολογία της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, ωστόσο, ότι συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως οι συνεχείς αναθεωρήσεις δεν είναι χρήσιμες.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι κρίσιμη παράμετρος, αλλά υπάρχουν και άλλες οι οποίες δεν σχετίζονται με την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης (πέραν των 130 δισ. ευρώ).

Εξήγησε, επίσης, ότι αυξομείωση του επιτοκίου κατά 0,5%, επηρεάζει κατά 1% το χρέος. O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε, εξάλλου, ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι και η αναζήτηση έμμεσων τρόπων αύξησης της συμμετοχής του δημόσιου τομέα, κατά τρόπο που να μη συνεπάγεται αύξηση των δανείων προς την Ελλάδα.   

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το λεγόμενο PSI «θα βγάλει από τους ώμους του ελληνικού λαού ένα βάρος 100 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 47% του ΑΕΠ».

Σημείωσε, επίσης, πως οι εταίροι της Ελλάδας έχουν συνειδητοποιήσει ότι η στήριξή της σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, ότι θεωρεί πολύ πιθανή την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι αυτό είναι τόσο προς το συμφέρον τους, όσο και προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα συνδέεται με το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σημείωσε, δε, ότι η συμφωνία για τις προϋποθέσεις του δεύτερου δανειακού προγράμματος πρέπει να επέλθει το ταχύτερο δυνατό, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε δημόσια προσφορά για το PSI. «Χωρίς τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, έτσι όπως αυτές καθορίζονται από την τελευταία (5η) έκθεση της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια τρισέλιδη έκθεση στην οποία καταγράφονται όλα όσα έχει επιτύχει την τελευταία διετία η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις για το νέο πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας, λέγοντας ότι στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα πρέπει να συμβάλλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, η ώρα των δύσκολων αλλά ιστορικών και σημαντικών αποφάσεων, και τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε κοιτώντας στα μάτια τον Έλληνα πολίτη ότι η χώρα μπορεί να ξαναγίνει περήφανη. Όχι μόνο να διασωθεί αλλά να κερδίσει το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε, εξάλλου, ότι τα πολιτικά κόμματα θα εκφράσουν τη συναίνεσή τους στο νέο πρόγραμμα, τόσο αναλαμβάνοντας ενυπόγραφες δεσμεύσεις πριν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, όσο και κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:
Στις 13/2 τελειώνουν όλα: ή κλειδώνει το κούρεμα η χρεοκοπούμε

”Κούρεμα εως τις 5 Μαρτίου, εκλογές εως τις 8 Απριλίου”

Αυστηρό μήνυμα από τον Τ.Νταλάρα

”Να συναινέσουν ΌΛΑ τα ελληνικά κόμματα – Να μπει δυνατά στο κούρεμα το ΔΝΤ”

Π.Μπόφινγκερ: “Όχι περικοπές στην Ελλάδα μέχρι τελικής πτώσης”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε