Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Οι εκλογές γίνονται δημοψήφισμα: δραχμή ή ευρώ

Οι εκλογές γίνονται δημοψήφισμα: δραχμή ή ευρώ

Την ευθύνη για αυτό, κατά τους Financial Times, την έχουν οι Ευρωπαίοι εκμεταλλευόμενοι ότι ” περίπου τρεις στους τέσσερις Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Οι Ευρωπαίοι κάνουν τις εκλογές δημοψήφισμα!

”Κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να μετατρέψουν τις επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, σε ένα πολύ ριψοκίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα κερδίσει τους ψηφοφόρους, που έχουν απογοητευτεί με τις σκληρές προϋποθέσεις της διάσωσης, αλλά καίγονται να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα.

Ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέστησε σαφές το δίλημμα, όταν είπε στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι το πρόγραμμα διάσωσης των 174 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει και ότι, το αν θα παραμείνουν στην ευρωζώνη εναποτίθεται πλέον στα χέρια τους.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει τμήμα της οικογένειάς μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ,» είπε ο κ. Barroso σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε βιαστικά. «Πέρα από αυτό, η τελική απόφαση για την παραμονή στην ευρωζώνη πρέπει να έρθει από την ίδια την Ελλάδα.»

Το σκληρό μήνυμα απηχεί τις δηλώσεις που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο νέος Γάλλος πρόεδρος François Hollande, μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τρίτη. Και οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι εκλογές του επόμενου μήνα στην Ελλάδα θα είναι δημοψήφισμα σχετικά με την συμμετοχή στο ευρώ.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θέση αυτή συμφωνήθηκε μετά από συναντήσεις των τελευταίων ημερών, μεταξύ των οποίων ένα δείπνο την Δευτέρα ανάμεσα στον κ. Barroso και άλλους επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, όπως ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker. Συζητήθηκε επίσης στην συνεδρίαση του Εurogroup την Δευτέρα το βράδυ.

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα είδος δημοψηφίσματος,» δήλωσε ένας υπουργός Οικονομικών. «Θα ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό ότι, αν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση που να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τότε θα υπάρξει δυσκολία και θα πρέπει να υιοθετήσουμε το plan B.”

Πρωθυπουργός στην μη πολιτική υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ανέλαβε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αν και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι καθόλου δημοφιλή, από τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να προκύπτει ότι περίπου τρεις στους τέσσερις Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, γεγονός που δίνει ένα πολύ γερό χαρτί στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών. Η στρατηγική των ηγετών είναι ανάλογη με εκείνη που είχαν εφαρμόσει τον Νοέμβριο, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους ομολόγους του, προτείνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το 2ο πακέτο διάσωσης, που είχε μόλις συμφωνηθεί.

Η κα Merkel και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy κατέστησαν αμεσως σαφές σε σύνοδο στις Κάννες ότι ένα δημοψήφισμα θα έπρεπε να αφορά την συμμετοχή στο ευρώ και όχι την διάσωση. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και ο κ. Παπανδρέου εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία.

Ο κ. Barroso δήλωσε ότι, ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να ανακάμψει η οικονομία της που καταρρέει, η όποια νέα κυβέρνηση των Αθηνών θα πρέπει να επιμείνει στις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα διάσωσης, τονίζοντας ότι η πολιτική δέσμευση στήριξης της Ελλάδας από τις 16 άλλες δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή.

«Γνωρίζουμε απολύτως ότι στην τρέχουσα κατάσταση ζητάμε πολλά από τον ελληνικό λαό και πολλές θυσίες,» είπε ο κ. Barroso. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική που να έχει λιγότερο πόνο και λιγότερες δυσκολίες. Το πρόγραμμα προσφέρει αλληλεγγύη σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις και πρόσβαση σε κεφάλαια που δεν θα υπήρχε υπό άλλες συνθήκες. Δεν μπορεί να γίνει πιο εύκολα.»

Η προειδοποίηση έχει ιδιαίτερο νόημα όταν προέρχεται από τον κ. Barroso που ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, είναι θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και θεωρείται ένας από τους ηγέτες που θέλουν περισσότερο να κρατήσουν την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε