Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Οι Γερμανοί άναψαν πράσινο για την ελληνική διάσωση;

Εκεί που ”στύλωνε” τα πόδια η Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής, τώρα ο εκπρόσωπος της διαβεβαιώνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος θα είναι εκεί και μάλιστα περιμένει με αισιοδοξία τα αποτελέσματα, ενώ στο παρασκήνιο συζειτείται κούρεμα εως 30% των ελληνικών ομολόγων.
 

Σύμφωνα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπο τύπου της Αγκελα Μέρκελ, η Καγκελάριος ”συμμετέχει πάντοτε στις συνόδους των ηγετών της ΕΕ”.
 
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος δήλωνε, τορπιλίζοντας το κλίμα, πως ” η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν πρόκειται να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση”.
 
Μάλιστα οι Γερμανοί τώρα εκτιμούν πως από τη Σύνοδο Κορυφής θα σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές που θα διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει σαφή πρόοδο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 
Σε μια ακόμη πιο προωθημένη δήλωση του ο Γερμανός εκπρόσωπος τύπου τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για τα διάσωσης της Ελλάδας.
 
Μεγάλη σημασία έχει και το ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δείχνει τη σιγουριά του πως το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα εγκριθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά τα εως τώρα δημοσιεύματα.
 
Κάτι θα ξέρει παραπάνω ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, για να δηλώνει ξεκάθαρα : ”Αναμφίβολα, το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ”.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό, από την εφημερίδα Financial Times, πως αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης  για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες – με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο επείγουσες και παράλληλες διαπραγματεύσεις – η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους – σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz (Αλιάντς), που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Ρόιτερ την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί “κούρεμα” κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz κ. Πάουλ Αχλάιτνερ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. “Για παράδειγμα, η χώρα (η Ελλάδα) θα μπορούσε να ανταλλάξει παλιά ομόλογα με ονομαστική αξία 100 με νέα ομόλογα αξίας 70”, δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας: “Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να επιτύχουν μία εθελοντική ντε φάκτο μείωση τους χρέους 30% και ταυτόχρονα να επιμηκύνουν την πληρωμή”.

Μία τρίτη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz, με το οποίο η εταιρία φαίνεται να υποστηρίζει μία κατά 25% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Το Ρόιτερ σημειώνει ότι η Allianz είχε στο τέλος του 2010 στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 1,3 δις. ευρώ. Για να εγγυηθεί η Ελλάδα τα νέα ομόλογα, δήλωσε ο κ. Αχλάιτνερ, θα πρέπει να πάρει ένα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να το τοποθετήσει σε ένα λογαριασμό. Όσον αφορά τα επιτόκια των νέων ομολόγων, ο ίδιος είπε ότι θα ήταν 5% ή 6%, καθώς τα νέα ομόλογα θα είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Το Ρόιτερ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά προσθέτει τη χθεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ότι υπήρξε κάποια πρόοδος.
 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε