Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι ημερομηνίες σταθμοί για την κυβέρνηση – Τι πρέπει να γίνει έως τις 31/12/2010

Το χρονικό διάστημα που οριοθετείται από τις 3 Σεπτεμβρίου -ημέρα επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ- έως τη ψήφιση του

προϋπολογισμού του κράτους για το 2011 παραμονές Χριστουγέννων, αποτελεί τη πιο κρίσιμη περίοδο της κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί:

Στις 3 Σεπτέμβρη στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης ο πρωθυπουργός κα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τη σχέση του κόμματος με την κοινωνία που έχει κλονιστεί σοβαρά με αφορμή το Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που ελήφθησαν και εξακολουθούν να λαμβάνονται με σκοπό τη υλοποίηση του.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται στο πλαίσιο αυτό να εκφράσει και να δώσει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες για την μετά-Μνημόνιο εποχή.

Το τριήμερο 10-11-12 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προκειμένου να αποκαταστήσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει πακέτο κοινωνικών και προνοιακών μέτρων ως αντιστάθμισμα στα επώδυνα μέτρα που έπληξαν ακόμη και ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι. Παράλληλα θα εξαγγείλει το μείγμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό για το 2011.

Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί τη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα προβλέπει σημαντική αύξηση φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια νέα  σημαντική φορολογική επιβάρυνση των πολιτών ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Στις 7 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της κυβένρησης Παπανδρέου

Στις 22 ή 23 Δεκεμβρίου θα ψηφισθεί ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2011, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία καθώς προκαταβολικά θα έχει λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου τέλος η «Τρόικα» θα έχει αποφανθεί για την υλοποίηση του Μνημονίου γεγονός που θα σηματοδοτήσει την χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου ύψους 9-10 δισ. ευρώ. Αυτό πάντως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να προωθήσει τις μεγάλες διαρθρωκές αλλαγές με στόχο α) την περαιτέρω μείωση των δαπανών και β) την αύξηση των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει από τώρα η κυβέρνηση και μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει προωθήσει μεταξύ άλλων:

– την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας (ΔΕΗ…)
– την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (φορτηγατζήδες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί…)
– το νέο αναπτυξιακό νόμο
– την εξυγίανση του ΟΣΕ και των Αστικών Συγκοινωνιών, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η  ιδιωτικοποίησή τους
– την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο
– την οικονομική εξυγίανση των ΟΤΑ κα των Νοσοκομείων…

Όλα αυτά βέβαια θα συντελεστούν κάτω από το βάρος των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ είναι άγνωστο αν αυτοί που θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά θα είναι οι σημερινοί υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης ή κάποιο νέο κυβερνητικό σχήμα  που θα προκύψει μετά από ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ ή μετά από τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε