Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι πρώτες 100 ημέρες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Άρθρο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο NewsIt.

Ήμουν πεπεισμένος πως είχα αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την άσχημη κατάσταση την οποία θα αντιμετωπίζαμε μαζί με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Αρκούσαν όμως μερικές ώρες, ώστε να αντιληφθούμε πως η κατάσταση δεν ήταν απλά σοβαρή , ήταν τραγική. Με το καλημέρα σας, ο Διοικητής του ΙΚΑ απεγνωσμένα ζητούσε 1.400.000.000 ευρώ, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του οργανισμού (συντάξεις ,δώρο εορτών). 

Και γι’ αυτό μπορεί και να ήμασταν υποψιασμένοι, αλλά μια πληθώρα θεμάτων που ζητούσαν λύση «χθες» έκαναν αμέσως την εμφάνιση τους, καθιστώντας το έργο μας από τις πρώτες μέρες δύσκολο, χωρίς περιθώριο ανοχής. 

Παρ’ όλα αυτά σηκώσαμε τα μανίκια και πέσαμε στη μάχη. Μια μάχη άτακτη και καθημερινή. Τους τρείς μήνες που είμαι στο Υπουργείο αυτό, δεν θυμάμαι ούτε μια ήμερα ευκολίας. Απέναντι στη βόμβα του Ασφαλιστικού ορθώσαμε το διάλογο, με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενδιαφερομένων μερών, και την απόφαση να δοθεί λύση στο πρώτο εξάμηνο του 2010. 

Προχωρήσαμε αμέσως και με συγκεκριμένες πολιτικές στην προσπάθεια για μείωση της σπατάλης στην αγορά του φαρμάκου. Αντιμετωπίσαμε τις τρέχουσες υποθέσεις του Ο.Α.Ε.Δ. και ξεκινήσαμε την επεξεργασία μέτρων για την αναβάθμισή του. Καταργήσαμε τα stage στο Δημόσιο και επανακαθορίζουμε τη μέθοδο των «εθελουσίων» εξόδων, προκειμένου να κάνουμε δικαιότερες για το ΙΚΑ τις σχετικές νομοθετημένες συμφωνίες της Ν.Δ..

Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στην εργασιακή «ζούγκλα» με την ανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο σε πρώτη φάση εντατικοποίησε τους ελέγχους στην αγορά εργασίας. 

Μέρα με τη μέρα βάζουμε τις βάσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξαναδώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία στους πολίτες. Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε. Και σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε έως το τέλος τη σκληρή μάχη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε