Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οικονόμου: Οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν το rapid test αν αποφασιστεί στις γιορτές

Γιάννης Οικονόμου: Έρχεται σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση

Την πρώτη ενημέρωση της εβδομάδας στους πολιτικούς συντάκτες πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Με την πανδημία και ειδικά την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ο κ. Οικονόμου απάντησε εάν στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία εισήγηση και καμία σκέψη για lockdown. Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν».

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων απάντησε: «Ενόψει της εορταστικής περιόδου έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων. Σημειακές παρεμβάσεις όσον αφορά στους ελέγχους μπορεί να γίνουν αφού συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει η επιτροπή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της Όμικρον για να θωρακίσουμε την κοινότητα και την χώρα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής καθολικού testing μέσα στις γιορτές. Όπως είπε: «Για κάποιες από τις μέρες των γιορτών αν κριθεί αναγκαίο το rapid test και για τους εμβολιασμένους θα ανακοινωθεί».

Στο ερώτημα ποιος θα επιβαρύνεται το rapid test απάντησε: «Αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο θα το επιβαρύνεται ο πολίτης. Η δυναμική της Όμικρον μπορεί να μας αναγκάσει να πάρουμε τέτοια μέτρα».

Για το αν θα ανοίξουν αργότερα τα σχολεία ο κ. Οικονόμου είπε: «δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση από την επιτροπή. Τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία ξεκινήσαμε λειτούργησαν αποτελεσματικά και έχουμε μείωση κρουσμάτων στα σχολεία γιατί γίνεται testing. Έτσι προετοιμαζόμαστε και για το άνοιγμα μετά τις γιορτές. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καμία εισήγηση από την επιτροπή».

Δίνοντας στοιχεία για τους εμβολιασμούς ο κ. Οικονόμου είπε: 

«Από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους 60+ μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμούς ή ραντεβού. Ενώ σε ότι αφορά την αναμνηστική δόση έχουμε 4.170.857 ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο σε πολλές περιφερειακές ενότητες  ξεπερνά το 70%, ενώ στην Αττική υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ’ Λυκείου αγγίζει έως και το 100%». 

Φερθείτε υπεύθυνα

Ο κ. Οικονόμου απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα όπως είπε, σημειώνοντας: «Η Κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών, στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια να κρατήσουμε την οικονομία, τη ζωή, την κοινωνία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές. Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ελέγχου μέσω τεστ ενόψει της δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ, ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους».  

Επέκταση υποχρεωτικότητας;

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Οικονόμου για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.

«Όλες οι εισηγήσεις των ειδικών και τα δεδομένα αξιολογούνται. Η πρόκληση της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι σημαντική προτεραιότητα ενόψει και της μετάλλαξης Όμικρον που απασχολεί και την χώρα μας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να φτάσουμε στα ποσοστά που πρέπει, καθαρά με υγειονομικά κριτήρια και μόνο», τόνισε.

Δείτε όλη την ενημέρωση 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις