Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Όλα τα καυτά ζητήματα στη σύσκεψη “μαμούθ” με πάνω από 30 άτομα – Τι ζητάει η τρόικα

Όλα τα καυτά ζητήματα στη σύσκεψη “μαμούθ” με πάνω από 30 άτομα – Τι ζητάει η τρόικα

– Επιμένει στο χαράτσι της ΔΕΗ και για το 2013 η τρόικα αλλά αρνείται η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ
– Ξεπεράστηκε η εμπλοκή με τις απολύσεις από το Δημόσιο – Έτσι μεταφράζεται η απουσία Μανιτάκη
– Στο επίκεντρο αποκρατικοποιήσεις και ληξιπρόθεσμα
– Τι θα ζητήσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός από τους εκπροσώπους των δανειστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 7.30 το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών, η ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν από τη συνάντηση, «θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα μπορούμε. Χρειάζεται να κάνουμε μία καλή προετοιμασία για την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Στη σύσκεψη συμμετέχουν περίπου 30 άτομα και συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου, ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από την πλευρά των δανειστών, εκτός των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μετέχουν και 13 τεχνοκράτες υπάλληλοι της τρόικας.

Η σύσκεψη φαίνεται πως θα διαρκέσει αρκετές ώρες και αμέσως μετά την κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ οι υπουργοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκιεμένου να τον ενημερώσουν σχετικά πριν αυτός συναντηθεί αύριο Τρίτη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη κρίσιμη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη δε συμμτέχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, καθώς το θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο φαίνεται πως έχει κλείσει και η εμπλοκή που υπήρχε έχει ξεπεραστεί και προχωράει το σχέδιο κινητικότητας και διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Το δεύτερο σημαντικό “αγκάθι” φαίνεται πως είναι το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το οποίο αν και θα ίσχυε μέχρι την Άνοιξη, η τρόικα επιμένει να συνεχιστεί η είσπραξή του και το 2013 καθώς θεωρεί πως ο μηχανισμός για την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων δεν είναι έτοιμος.

Άλλα θέματα των σημερινών διαπραγματεύσεων είναι οι αποκρατικοποιήσεις, και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τέλος, στην αυριναή συνάντηση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να μην υπάρξουν επιπλέον μέτρα κι επιπλέον φόροι. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, θα θίξει το θέμα των “κόκκινων δανείων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

36 ως 48 οι δόσεις των οφειλών στα Ταμεία

Μένει το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2013

Κεδίκογλου: Δε συζήτησαν για απολύσεις Στουρνάρας – τρόικα – Χαράτσι και το 2013 μέσω της ΔΕΗ απαιτούν οι δανειστές – Πολιτική

Στουρνάρας – τρόικα: Το… έληξαν νωρίτερα υπό το φόβο των Αγανακτισμένων!

Στο ίδιο έργο θεατές: νέο ναυάγιο για τα ληξιπρόθεσμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε