Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Όλα τα ονόματα της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ

Όλα τα ονόματα της Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ

Η Βουλή έδωσε το πράσινο φως για τη συγκρότηση 13μελους προανακριτικής επιτροπής και αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση για τον καθορισμό της διαδικασίας και τους πρώτους μάρτυρες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής είναι προγραμματισμένη στις 11 π.μ. Και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να εκλέξει για πρόεδρο, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρο της Βουλής, Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ως μέλη θα υποδειχθούν από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος, από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης και από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Η Επιτροπή Επιπλέον θα ασχοληθεί αύριο με διαδικαστικά θέματα, όπως τις ημέρες και ώρες των συνεδριάσεων και τις προτάσεις των κομμάτων για τους μάρτυρες, ενώ θα παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε στους δημοσιογράφους την πρόθεσή του να προτείνει οι συνεδριάσεις να γίνονται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, αλλά όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ο πρόεδρος έχει ευθύνη να διευθύνει τις εργασίες της επιτροπής και να εκτελεί τις αποφάσεις της».

Ερωτηθείς για το εάν θα ακολουθήσει την πεπατημένη για την κλήση των πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα για το εάν η κλήση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα γίνει στο τέλος, απάντησε αινιγματικά «πρώτος μεταξύ ίσων».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης, σημείωσε πάντως ότι κατά τη γνώμη του η επιτροπή δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες, πριν το ΣΔΟΕ ολοκληρώσει την έρευνα του για κάθε ένα από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λανγκάρντ και στα σχόλια των δημοσιογράφων ότι το σώμα δίωξης συνήθως αργεί απάντησε χαρακτηριστικά «να φουλάρει».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει «μπλοκάρει» την συμμετοχή συγκεκριμένων βουλευτών στην επιτροπή ο κ.Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε την όποια ανάμειξη του σε τέτοιες διεργασίες και τόνισε μόνο ότι ο ίδιος ήθελε όσο το δυνατό περισσότερο δικηγόρους. Επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η επιτροπή αρένα ενώ υπενθύμισε ότι δεν θα δίνοτναι πρακτικά αλλά θα αναζητηθεί ένας τρόπος ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ώστε να αποφεύγονται οι επιλεκτικές διαρροές.

Παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε σε πολύ αυστηρό τόνο, καθ΄ όλη την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής όποιο μέλος της παρουσιαστεί στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συμβάλλει έτσι στην δημοσιοποίηση του έργου της να αντικαθίσταται από άλλον βουλευτή του ιδίου κόμματος. «Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε ευθύνη ατομική που αντακλά στο κύρος του Κοινοβουλίου», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, δια των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων ενώ ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης τόνισε πως αύριο θα τεθεί στην Επιτροπή αυτό το θέμα και θα το λύσει η ίδια θεσμικά.

Από την ΝΔ ο Γ. Ορφανός αφού σύστησε «αυτοσυγκράτηση» είπε πως θα τηρηθεί εκ μέρους του κόμματός του η αρχή της δεοντολογίας ως κόρη οφθαλμού. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε πως το κόμμα της θα τηρήσει απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και το νόμο, το ίδιο και ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει να γίνει παλκοσένικο. Ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι ο κόσμος απαξίωσε τις εξεταστικές επιτροπές και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε και οι πολιτικοί να λογοδοτούν στους φυσικούς δικαστές. «Η Χρυσή Αυγή δεν θα αφήσει κανέναν σε χλωρό κλαρί» είπε ο Χρ. Παππάς και εκτίμησε – με αφορμή το θέμα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ – ότι θα έρχονται νέες προανακριτικές. Ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκρηκτικό μίγμα στη Βουλή! Τα ονόματα της Προανακριτικής

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε