Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Όλι Ρεν : Εμείς σας σώσαμε πέρυσι – Εσείς ΤΩΡΑ πουλήστε

Ο κοινοτικός επίτροπος άνοιξε και μία χαραμάδα για επιμήκυνση του χρέους εαν προηγουμένως η κυβέρνηση προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, στο Brussels Economic Forum, ο Όλι Ρεν επανέλαβε για άλλη μία φορά την απαίτηση του προς την ελληνική κυβέρνηση: ”Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν ληφθούν και νέα βήματα. Περιμένω συγκεκριμένες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες”.

H αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των αναγκαίων επώδυνων προσαρμογών, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην ομιλία του.

Ο Ζ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα οποία περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας . Υπογράμμισε ότι νέες προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν βοηθούν.

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε ότι στην απευκταία περίπτωση που στο μέλλον ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας ή αφερεγγυότητας , ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα προσφέρει λύσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι «τα ισχυρά κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προσφέρουν αυτόματα δίχτυ προστασίας στις αδύναμες χώρες».

Ο Β. Σόϊμπλε αποσαφήνισε ακόμη ότι αν διαπιστωθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους ενός κράτους μέλους, θα είναι αναγκαίο να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, για τις ομολογίες των κρατών μελών που θα εκδίδονται από το 2013, διάρκειας ενός έτους, θα προβλέπονται οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης.
 

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε