Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία… ανάγκης των τριών αρχηγών – Το τηλεφώνημα Σαμαρά στον Ρομπάι – Επεισόδιο Βενιζέλου-Στουρνάρα

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία… ανάγκης των τριών αρχηγών – Το τηλεφώνημα Σαμαρά στον Ρομπάι – Επεισόδιο Βενιζέλου-Στουρνάρα

– «Καθαρή αυτοκτονία να μην πάρετε μετρά τον Αύγουστο» το μήνυμα Ρομπάι
– Γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα
– «Βγείτε με ενιαία θέση» ζήτησε από Βενιζέλο-Κουβέλη ο Αντώνης Σαμαράς

Ήταν μια συνάντηση σε τεντωμένο σχοινί. Η κυβέρνηση συνεργασίας βίωσε την πρώτη της κρίση, αλλά φαίνεται για την ώρα ξεπεράστηκε. Το παρασκήνιο πίσω από το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη δε θα μπορούσε παρά να είναι έντονο!

Μια μέρα πριν περάσει την πόρτα του Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μια εντονότατη συνάντηση με την τρόικα, διαμηνύοντας πως η όποια συζήτηση για μέτρα ή οτιδήποτε άλλο δε μπορεί να γίνει με τεχνικά στελέχη όπως οι απεσταλμένοι της τρόικας, αλλά με θεσμικούς αξιωματούχους.

Και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως «σήκωσε το γάντι». Η αρχή έγινε με το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον μόνιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα πρόσωπο που εκτιμά απεριόριστα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που μετέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ήταν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση, μάλλον περισσότερο κεκαλυμμένη απειλή: «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία να μην πάρετε μέτρα μέσα στον Αύγουστο» είπε ο κ. Ρομπάι στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επί 45 λεπτά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομιλούσε με τον Αντώνη Σαμαρά. Παρόλο που το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού τον βρήκε στη Νότια Αφρική και τον ξύπνησε κιόλας!

Τα όσα είπε με τον κ. Ρομπάι, ο Αντώνης Σαμαράς τα μετέφερε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι πολίτες έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα να ληφθούν τα μέτρα των 11,5 δισ., τα οποία έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Εγώ προτιμώ τη βεβαιότητα του 2+2 (εννοούσε την επιμήκυνση) από τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της τρόικας και της ρήξης με την Ευρώπη» είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Και πρόσθεσε ότι η ματιά του εστιάζεται στα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει η επόμενη δόση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα φέρει ρευστότητα και, συνολικά, τη θετική όψη μιας νέας αξιοπιστίας που αγωνίζεται να κερδίσει η χώρα.

Ζήτησε από Βενιζέλο και Κουβέλη να βγουν από το Μαξίμου με ενιαία θέση για το πακέτο των 11,5 δισ., δίνοντας μια σαφή εικόνα ενότητας. Οι συνομιλητές του ανταποκρίθηκαν με πρώτο τον Βενιζέλο που συμπαρέσυρε ουσιαστικά και τον Κουβέλη. «Δεν ήρθαμε για να φύγουμε» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Εξηγήσεις από Στουρνάρα ζήτησε ο Βενιζέλος

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να βρήκε τη… Σολομώντεια λύση, αλλά η συνάντηση των τριών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, δεν είχε ξεκινήσει ρόδινα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και εκείνος της ΔΗΜΑΡ ήταν ενοχλημένοι τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα μετά τη συνάντηση της Δευτέρας.

Θεώρησαν πως εμμέσως εμφανίζονταν να θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη βάζοντας αστερίσκους και ερωτηματικά στο πακέτο μέτρων. Αλλά εκεί, σύμφωνα με τα Νέα, ήρθε η νέα πυροσβεστική παρέμβαση Σαμαρά και η ένταση εκτονώθηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να διαπραγματευθεί με την τρόικα, που θα παραμείνει για ακόμη λίγες μέρες στην Αθήνα, ώστε να οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων έως το τέλος Αυγούστου.

Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια για την κοινωνία. Ο υπουργός, όμως, απέφυγε να δεσμευθεί για το περιεχόμενο του πακέτου στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

“Συμφωνία” σε τεντωμένο σχοινί για να αποφύγουν τις εκλογές – Το Μαξίμου προειδοποίησε για στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο εάν δεν ληφθούν τα μέτρα

Άγριος καυγάς Βενιζέλου – Χρυσοχοΐδη στην έκτακτη ΚΟ – Βενιζέλος: Άει στο διάολο φύγε από εδώ – “Να πας εσύ στο διάολο” απάντησε ο Χρυσοχοΐδης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε