weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Όλοι περιμένουν τον Γιώργο – Θα ανοίξει τα χαρτιά του στο Πολιτικό Συμβούλιο; – Όλα τα σενάρια της διαδοχής

Όλοι περιμένουν τον Γιώργο – Θα ανοίξει τα χαρτιά του στο Πολιτικό Συμβούλιο; – Όλα τα σενάρια της διαδοχής | Newsit.gr

Μια ακόμη κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι η αυριανή. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που είναι προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και στο οποίο εδώ και 7 χρόνια πρόεδρος είναι ο γιος του Γιώργος Παπανδρέου.

Μια επταετής αμφιλεγόμενη ηγεσία η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004 με το «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, για να φθάσει τον Οκτώβριο του 2009 στην θριαμβευτική νίκη με 11 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ και τελικά μετά από δύο χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο να οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στο ναδίρ τς ιστορίας του.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία εκτός από τα 17 μέλη του θα συμμετάσχουν και όλα τα κορυφαία στελέχη-υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και επίδοξοι «δελφίνοι», ενδεχομένως και πρώην υπουργοί και κοινοβουλευτικά στελέχη, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ξεδιπλώσει και να αποκαλύψει τις προ-θεσεις του για τη πορεία του κόμματος ίσως και του ιδίου, αν θα παραμείνει δηλαδή στη αρχηγία και για πόσο χρονικό διάστημα ή θα αποχωρήσει και με ποιο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που στηρίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών που συναντήθηκαν μαζί του το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και με βάση συζητήσεις-εισηγήσεις του στενού πυρήνα της «προεδρικής φρουράς», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλίνει προς την αποχώρηση, ωστόσο τονίζουν ότι:

– αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η απρόσκοπτη πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου και η επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, και συνεπώς εκτιμάται ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού θα ξεκινήσουν αμέσως μετά, δηλαδή τον Φεβρουάριο το νωρίτερο

– οι διαδικασίες αυτές θα εξελιχθούν με βάση το Καταστατικό, δηλαδή εκλογή από τη βάση με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων όπως το 2007, θα προηγηθούν μία ή δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και μετά την εκλογή θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του κόμματος.

Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα που πηγάζουν κυρίως από το τι θέλουν ή το τι επιδιώκουν οι «δελφίνοι» ακόμη και η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές και τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δελφίνοι θα επιθυμούσαν ο Γιώργος Παπανδρέου «να πιει όλο το ποτήρι» και να οδηγήσει δηλαδή το κόμμα στις εκλογές, να υποστεί στο ακέραιο όλες τις συνέπειες της πολιτικής του, και να μην επαναληφθεί η ιστορία του 2004, ώστε μετά μετά από τη δεινή ήττα να παραιτηθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής

Και η ηγεσία της ΝΔ θα ήθελε του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έτσι πιστεύει ότι θα καταποντιστεί και θα έχει περισσότερες πιθανότητες για αυτοδυναμία. Μάλιστα στελέχη της Ιπποκράτους πιστεύουν ότι για αυτό το λόγο η ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό πολιτικής κρίσης με τη στάση που τηρεί απέναντι σε κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου, ωστε να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές και το ΠΑΣΟΚ να μην έχει προλάβει να αλλάξει αρχηγό.

Κανείς όμως σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποχωρήσει με αποτέλεσμα οι «δελφίνοι» να «σπρώχνουν» από τώρα τον Γιώργο στην έξοδο, θεωρώντας ότι υπό την ηγεσία τους με βάση και τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ θα διασωθεί κατά κάποιο τρόπο και η ήττα θα είναι αξιοπρεπής!

Ο Ευαγγελος Βενιζέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η τρόικα (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Χάρης Καστανίδης κ.α. αναμένουν πάντως το αποτέλεσμα της συνάντησης Παπαδήμου-Παπανδρέου που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, τρεις ώρες πριν από την συνεδρίαση του Π.Σ., καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο της κυβέρνησης και κυρίως το βίο της, γεγονός που με τη σειρά του θα καθορίσει και τον…βίο του Γιώργου Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα υπουργικά μαχαιρώματα και το παρασκήνιο των συναντήσεων

Telegraph: Ο Γ. Παπανδρέου ένας απο τους ήρωες του 2011

#TAGS MM