Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Παραμένει ορθάνοιχτη η διαπραγμάτευση μετά τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ – H “μπάλα” πάλι στους Θεσμούς

Παραμένει ορθάνοιχτη η διαπραγμάτευση μετά τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ – H “μπάλα” πάλι στους Θεσμούς

– Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ διήρκησε δύο ώρες
– Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η συνάντηση ήταν πολύ φιλική και έδειξε πως η συμφωνία είναι κοντά
– Κυβερνητικές πηγές του Μαξίμου αποκάλυψαν πως η Αθήνα ζήτησε παράταση της δανειακής σύμβασης για 9 μήνες
– Από το ψυχροπολεμικό κλίμα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ το κλίμα άλλαξε άρδην
– Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το εάν η Αθήνα υποχώρησε τελικά και δέχεται πλεόνασμα 1% αντί για 0,75%

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ όπου τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη γερμανική κυβέρνηση με το Reuters να επικαλείται αξιωματούχο που αποκαλύπτει πως οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα, αλλά πάντα στο πλαίσιο των Θεσμών παρά το γεγονός πως η Αθήνα προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το ζήτημα.

Από τους τρεις ηγέτες μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις, ενώ Μέρκελ και Ολάντ αποχώρησαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως υπήρξε μία συνάντηση σε ιδιαίτερα καλό και φιλικό κλίμα όπου υπήρξε συμφωνία για εντατικοποίηση των συνομιλιών για να γεφυρωθούν οι εναπομείνουσες διαφορές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να δώσει μία λύση και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Πώς άλλαξε το ψυχροπολεμικό κλίμα – Η πρόταση της Αθήνας για παράταση του προγράμματος για 9 μήνες

Το κλίμα ξαφνικά στις Βρυξέλλες άλλαξε ριζικά και η απαισιοδοξία έδωσε τη θέση της στο αισιόδοξο κλίμα για συμφωνία άμεσα. Σε αυτό συνέβαλε και το δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο πως η Άνγκελα Μέρκελ θα πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τμηματική συμφωνία, στην οποία θα προβλεπόταν πως για κάθε μεταρρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση θα εκταμιεύονται και χρήματα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως αυτό το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, εν τούτοις το κλίμα αισιοδοξίας παραμένει.

Και ενώ το κλίμα έχει αλλάξει από την Ελλάδα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ έρχεται μία βόμβα απο τις κυβερνητικές πηγές που υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2016,

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε