Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Το θρίλερ των Βρυξελλών δεν έχει τέλος – Χωρίς αποτέλεσμα η μεταμεσονύχτια σύσκεψη – Νέες διαβουλεύσεις το πρωί

Το θρίλερ των Βρυξελλών δεν έχει τέλος – Χωρίς αποτέλεσμα η μεταμεσονύχτια σύσκεψη – Νέες διαβουλεύσεις το πρωί

– Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της .
– Νέο έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης
– Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί ξανά με Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι στις 10:00 το πρωί
– Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν στις 07:00 το πρωί
– Οι υπουργοί Οικονομικών έστειλαν τελεσίγραφο μέχρι τις 12:00 να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένο κείμενο
– Όλα ανατράπηκαν μετά τη νέα πεντασέλιδη πρόταση των δανειστών – Κυβερνητικές πηγές: Βαρβαρότητα η πρόταση
– Οι δανειστές ζητούν δυο συντελεστές ΦΠΑ και κατάργηση του ΕΚΑΣ και παρεμβάσεις στο δημόσιο – Απαιτούν μείωση φόρων που προτείνει η κυβέρνηση

Με μία πολύ μικρότερη σε διάρκεια συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε απέναντι στους επικεφαλής των τριών Θεσμών, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, μία συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 02:00 τη νύχτα. Στη συνάντηση αυτή μετείχαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Ρένγκλινγκ, κάτι που δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πρώτοι από τη συνάντηση αποχώρησαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι ενώ αργότερα αποχώρησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χωρίς κανείς να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξουν και νέες διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει μία βάση συζήτησης για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Αυτό δείχνει πως δεν υπήρξε το απόλυτο ναυάγιο, αλλά δεν υπήρξε και συμφωνία.

Πριν τη νέα συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους Θεσμούς, θα προηγηθούν διαβουλεύσεις από πολύ νωρίς το πρωί (07:00 ώρα Ελλάδος) των τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της .

Αυτή είναι η συνάντηση είναι η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί νωρίτερα η πρώτη τους επαφή που διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στην πρώτη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Επισημαίνουν από την κυβέρνηση πως οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

Και το ζουμί για την ελληνική κυβέρνηση είναι παρακάτω, καθώς καταλήγουν λέγοντας πως η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη δαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ ήταν εξαιρετικά σκληρή και μάλιστα πολλοί από το κυβερνητικό περιβάλλον έλεγαν χαρακτηριστικά πως η διαπραγμάτευση στις Κάννες με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου ήταν παιδική χαρά σε σχέση με τη σημερινή.

Η ανατροπή ξεκίνησε όταν τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου μία νέα πεντασέλιδη πρόταση των δανειστών, πολύ πιο σκληρή από την προηγούμενη, κάτι που προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε