Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ομολογία Ξυνίδη: Δεν είναι στο χέρι μας να εισπράττουμε πρόστιμα για τα καρτέλ!

«Η καθυστέρηση είσπραξης των προστίμων, είναι κάτι που ξεφεύγει απ’ τα όρια της δικής μας βούλησης- και μάλιστα σε περίοδο που τόσο ανάγκη έχει η χώρα από είσπραξη εσόδων».

Αυτή ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης σε ερώτηση για την κερδοσκοπία και την ύπαρξη καρτέλ.

“Πρόσφατα”, είπε, “και η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο σε μεγάλη αλυσίδα συσκευασμένων τροφίμων, όπως επίσης και η γγ Εμπορίου διοικητικό πρόστιμο για ενδοομιλικές συναλλαγές σε πολυεθνικό όμιλο. Η είσπραξη όμως είναι σε άμεση συνάρτηση με δικαστικές ενέργειες που αργούν να έχουν αποτέλεσμα” ανέφερε ο κ. Ξυνίδης και κατέληξε:

“Στη γγ Εμπορίου, υπάρχουν αρκετές δεκάδες φάκελοι για ενδοομιλικές συναλλαγές και το επόμενο διάστημα εκτιμούμε πως θα υπάρξουν αποτελέσματα- αλλά η τεκμηρίωση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται πολύς χρόνος. Όσον αφορά τα εικονικά τιμολόγια, αυτό θα πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους. Γιατί δεν μπορεί να διαμαρτύρεται ένας παραγωγός για τις τιμές των προϊόντων και την ίδια ώρα να ομολογεί πως οι παραγωγοί αποδέχονται τις εικονικές τιμές, δυσκολεύοντας εμάς να διαπιστώσουμε τα υπερκέρδη. Χρειάζεται λοιπόν συλλογική προσπάθεια”.

Προανήγγειλε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και διαβίβαση της σχετικής επιστολής στον εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων, απαντά η κυβέρνηση στις ενδείξεις για ύπαρξη καρτέλ δύο βασικών προμηθευτών στο ρύζι.

Ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπεντενιώτη ο οποίος είχε επισημάνει «εξωφρενικά μεγάλες διαφορές μεταξύ τιμών και κατανάλωσης» και «κερδοσκοπία που οργιάζει: Στα δημητριακά, τα ποσοστά κυμαίνονται από 500 έως 1550%, στα ζυμαρικά 760%, στο κρασί 750%, στο ρύζι 760% και αλλού από 170 έως 530%».

«Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, πως η Ελλάδα είναι η χώρα των καρτέλ. Η κοινή γνώμη καταγράφει πως υπάρχει ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα στην άσκηση των λειτουργιών και αρμοδιοτήτων του κράτους. Πολλοί σχολιάζουν, “δεν διαβάζετε το Μνημόνιο, διαβάστε τουλάχιστον τις τιμές!”», ανέφερε ο βουλευτής. Επαινώντας δε την διαβίβαση των στοιχείων για το ρύζι στον εισαγγελέα, ο κ. Μπεντενιώτης αναρωτήθηκε: «την τελευταία πενταετία έχουν επιβληθεί πρόστιμα 550 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Πόσα όμως έχουν εισπραχθεί;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε