Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οργισμένες αντιδράσεις για τα μέτρα από την αντιπολίτευση

Οργισμένες αντιδράσεις για τα μέτρα από την αντιπολίτευση

Την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής επιτροπής.

Χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα», «δυσβάσταχτα», «επαχθή», «καταστροφικά» κλπ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για λανθασμένη πολιτική από την κυβέρνηση που δεν οδηγεί σε λύσεις, αλλά αντίθετα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον εκπρόσωπό της Γιάννη Μιχελάκη να κάνει λόγο για «τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων, αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση». Εκτιμά δε ότι πίσω από τη λιγόλογη ανακοίνωση της κυβέρνησης κρύβονται και άλλα χαράτσια. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελάκης καταφέρεται εναντίον του υπουργού Οικονομικών αναφέροντας ότι «τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτή τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση».

Βέλη όμως εξαπολύει και εναντίον του πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ο πρωθυπουργός, ο οποίος – όλο αυτό το διάστημα – είναι άφαντος».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό ότι «δεν βγαίνει να εξηγήσει τι άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες και χρειάστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και μαζικές απολύσεις. Κρύβεται και σιωπά! Χωρίς κανένα σεβασμό στους πολίτες, που υποβάλλονται σε βαριές θυσίες χωρίς αντίκρισμα, από μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση».

Το ΚΚΕ

Να αρνηθεί να «πληρώσει τα χαράτσια» κάλεσε το λαό μιλώντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε εκδήλωση που ωστόσο προηγήθηκε της επίσημης ανακοίνωσης της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα.

«Ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που σκέφτεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια, να αρνηθεί να τον κολλήσουν στον τοίχο, αυτό πρέπει να το κάνει» ανέφερε η κ. Παπαρήγα που κατέληξε: «Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση. Αυτή η αναμέτρηση υπάρχει για το επόμενο διάστημα και από σήμερα».

Ο ΛΑΟΣ

«Όσο δανειζόμαστε, τόσο θα πνιγόμαστε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας τα νέα μέτρα: «σκληρότερα από τα προηγούμενα» και «σαφώς ελαφρότερα από τα μελλούμενα».

«Ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε ωραιοποιήσεις. Αν δεν προσπαθήσουμε δυναμικά να γίνουμε αυτάρκεις, τόσο θα οδηγούμεθα σε αναλόγου περιεχομένου επαχθείς αποφάσεις. Επαιτώντας και εκλιπαρώντας μην ονειρεύεται κανείς αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Μόνο η δουλειά, η ανάπτυξη και εν τέλει η αύξηση του ΑΕΠ επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα στη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής» υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «όχι μόνο γιατί στερείται δημοκρατικής νομιμοποίητης, αλλά διότι βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι: «Οι νέες απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα κεφαλικά χαράτσια εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ και μας οδηγούν μαθηματικά στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει αναφέροντας: «Η κυβέρνηση κάνει λάθος να νομίζει ότι με άθλιους εκβιασμούς μπορεί να αποδυναμώσει τα κινήματα» και ότι: «…δεν μπορεί να αποφύγει την απάντηση που ήδη δίνεται μαζικά: «Δεν έχω, δεν πληρώνομαι, άρα δεν πληρώνω»! Δεν μπορεί να αποφύγει τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, τους αγώνες που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση και την πολιτική της».

Δημοκρατική Αριστερά

Λόγο για «κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών» κάνει στη δική της ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά.

«Τα νέα μέτρα αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι ανάλγητα και αναποτελεσματικά» συμπληρώνει η ανακοίνωση που καταλήγει: «Πλήττουν κυρίως τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».

Δημοκρατική Συμμαχία

Η Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση κρυπτόμενη, μέσα σε κλίμα πανικού και σύγχυσης, προχωρεί, χωρίς σχέδιο, συνεχώς σε νέα αποσπασματικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι η επιπλέον φορολογία δεν αποδίδει. Για μια ακόμη φορά λόγω της ανικανότητας της καταφεύγει στην ακραία ισοπεδωτική λογική έναντι όλων και προχωρεί σε νέες επιβαρύνσεις επί δικαίων και αδίκων».

Το Άρμα Πολιτών

Τέλος, το «Άρμα Πολιτών», αφού χαρακτηρίζει άδικα τα νέα μέτρα, κατηγορεί την κυβέρνηση για την πολιτική της υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική λαίλαπα θα αντιμετωπιστεί από το λαό στους δρόμους και στη Βουλή. Καθήκον όλων είναι να προχωρήσουμε τάχιστα στον μόνο νόμιμο δρόμο που και το Σύνταγμα των Ελλήνων επιτάσσει την προσφυγή στις κάλπες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε