weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ωρολογιακές βόμβες κρυμμένες στις κάλπες

Ωρολογιακές βόμβες κρυμμένες στις κάλπες | Newsit.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο.

Έχει γίνει σχεδόν κοινοτυπία για τους επενδυτές ότι ο πολιτικός κίνδυνος έχει φτάσει να κυριαρχεί στις χρηματοοικονομικές αγορές. Το σαββατοκύριακο που έρχεται θα επιδείξει αυτό το γεγονός όσο ποτέ άλλοτε.

Η πιθανή επικράτηση του François Hollande στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και η αταξία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ελλάδας που κανένας δεν τολμά να προβλέψει, θα είναι υπερβολικά βαριές για να τις χωνέψουν οι επενδυτές. Αν προσθέσουμε τις περιφερειακές εκλογές στο Schleswig-Holstein της Γερμανίας, όπου προβλέπεται να χάσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, είναι βέβαιο ότι από την Δευτέρα η κρίση στην ευρωζώνη θα έχει μπει σε νέα κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι επενδυτές αποτιμούν σωστά το ρίσκο.

«Οι εκλογές στην Γαλλία, την Ελλάδα και την Γερμανία… θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα όλες τις συμφωνίες διάσωσης και τα δημοσιονομικά σύμφωνα που συμμάζεψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τα δύο τελευταία χρόνια,» δηλώνει ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research. Στην Ιρλανδία, επιπλέον, διεξάγεται στα τέλη του μήνα δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης, την συμφωνία λιτοτητας που υπέγραψαν οι ηγέτες της ΕΕ και θέλει να αλλάξει ο κ. Hollande.

Οι επενδυτές δεν αποτιμούν αυτόν τον πολιτικό κίνδυνο ορθώς, πιστεύουν οι στρατηγικοί αναλυτές. Η περισσότερη προσοχή τους τελευταίους μήνες στρέφεται στην Γαλλία και την δέσμευση του κ. Hollande να επικεντρωθεί σε στρατηγικές με επίκεντρο την ανάπτυξη. Όμως όλο και περισσότερες απόψεις στην αγορά τονίζουν ότι η Ελλάδα, και όχι η Γαλλία, θα δώσει το πιο προβληματικό εκλογικό αποτέλεσμα το Σ/Κ.

«Οι περισσότεροι κίνδυνοι στις αγορές προέρχονται από το μετεκλογικό περιβάλλον στην Ελλάδα και όχι στην Γαλλία,» τονίζει ο Justin Knight της UBS. “Είναι σαφές ότι οι αγορές δεν κοιτούν στην σωστή κατεύθυνση και με την σωστή ένταση. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.»

Σε αντίθεση με τις γαλλικές εκλογές, όπου το μακροχρόνιο φαβορί ο κ. Hollande διατηρεί υγιές προβάδισμα μέχρι τις τελευταίες ημέρες, για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών τίποτα δεν είναι σίγουρο. Τα σημερινά κόμματα της κυβέρνησης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν και τα δύο αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν αλλαγές στο δεύτερο διεθνές πακέτο διάσωσης που εξασφάλισε η Ελλάδα τον Μάρτιο.

Όμως το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα μπορεί να είναι τόσο άτακτο που τα δύο κόμματα να μην εξασφαλίσουν πλειοψηφία, δημιουργώντας πλήρες σκοτάδι για την μορφή της επόμενης κυβέρνησης. Ο φόβος των επενδυτών είναι ότι ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα μπορεί να αντισταθούν στην περαιτέρω λιτότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο νέο πακέτο.

Για πολλούς οικονομολόγους, όπως ο Neil Williams της Hermes ο κίνδυνος είναι ότι, ακόμη κι αν η Ελλάδα καταφέρει να μείνει πιστή στο πρόγραμμα, θα χρειαστεί να ξεφορτωθεί κι άλλο από το τεράστιο δανειακό της βάρος, και ότι αν υπάρξει οποιοδήποτε ολίσθημα θα καταστεί ακόμη πιο επείγουσα η περαιτέρω αναδιοργάνωση. Τα νέα 10ετή ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να κινούνται στο καταρρακωμένο επίπεδο των 25 σεντς στο ευρώ με yield περίπου 20%.

Ο κ. Williams είναι πιο ήσυχος για το γαλλικό αποτέλεσμα, κυρίως γιατί η ιδέα του δημοσιονομικού συμφώνου και η έμφαση στην λιτοτητα ποτέ δεν βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στους επενδυτές που πιστεύουν, όπως ο κ. Hollande, ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγαλύτερη επικέντρωση στην ανάπτυξη.

«Η εκλογή του Hollande στην Γαλλία ίσως δεν θα είναι τόσο κακή όσο φοβούνται οι αγορές ομολόγων, δεδομένου ότι δεσμεύεται να κρατήσει την χώρα στο ευρώ και να βελτιώσει ένα δημοσιονομικό σύμφωνο που χρειάζεται απελπισμένα αναπτυξιακές πολιτικές. Η δημοτικότητά του ίσως τον διευκολύνει, σε αντίθεση με τον Sarkozy, να πουλήσει τις μεταρρυθμίσεις και την λιτότητα στους Γάλλους ψηφοφόρους,» σημειώνει ο κ. Williams.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην στάση του κ. Hollande είναι ότι θα προκαλέσει «σχίσμα» μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ίσως έχει επίσης αναφερθεί στην ανάπτυξη, δεν παύει όμως να δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Hollande, από την άλλη, ζητεί περισσότερο ανάπτυξη μέσω ζήτησης.

Αν εκλεγεί, θα προκαλέσει αντίδραση από τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. Ο κ. Alex Stubb, υπουργός Ευρώπης στην Φινλανδία, είπε: «Λατρεύω και την λιτότητα και την ανάπτυξη, αλλά απεχθάνομαι την ανάπτυξη που οδηγείται από ελλείμματα».

Όλη αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει ότι η μεταβλητότητα στις αγορές πιθανόν να τραβήξει πολύ μέσα σε μια χρονιά που καθορίζεται από πολιτικές αλλαγές. Φέτος θα γίνουν εκλογές –ή στην περίπτωση της Κίνας, αλλαγή ηγεσίας- οι οποίες θα επηρεάσουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, με κάλπες στις ΗΠΑ, την Νότιο Κορέα και την Βενεζουέλα, ενώ έχουν ήδη γίνει στην Ρωσία.

Στην Ευρώπη, οι σημαντικές εκλογές συνεχίζονται και στην επόμενη χρονιά, με την Γερμανία στις κάλπες τον Σεπτέμβριο 2013 και βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία έως τον ερχόμενο Απρίλιο. Ο κ. Williams μιλάει για «ασυγχρόνιστους, σύντομους και συχνά αδιάλειπτους εκλογικούς κύκλους» στην ευρωζώνη.

«Η ευρωζώνη πιθανότατα θα παραμείνει ένα μαύρο σύννεφο για τις άλλες μεγάλες οικονομίες και ο πολιτικός κίνδυνος θα παραμένει πλέον στον πυρήνα του, τουλάχιστον μέχρι την μεγάλη δοκιμασία της κας Merkel τον επόμενο χρόνο.»

Διαβάστε επίσης :

#TAGS MM