Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πάει με… μικρό καλάθι στη συνάντηση με Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς – Ψυχρή απέναντι στην Ελλάδα η Γερμανίδα

Πάει με… μικρό καλάθι στη συνάντηση με Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς – Ψυχρή απέναντι στην Ελλάδα η Γερμανίδα

– Μέρκελ – Ολάντ συμφώνησαν ότι διαφωνούν για την Ελλάδα
– Καμία διάθεση για παράταση και ελαστικότερους όρους από το Βερολίνο
– Παράθυρο μόνο για μείωση των επιτοκίων αν η τρόικα πει το “ναι”
– Στις 11:45 το κρίσιμο ραντεβού Μέρελ-Σαμαρά

Μια πολύ δύσκολη συνάντηση είναι, λένε από το Μαξίμου, έτοιμος να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς. Κάποιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά πως θα έρθει αντιμέτωπος με το… μπλοκάκι της Άγκελα Μέρκελ η οποία είναι έτοιμη να ζητήσει λεπτομέριες για την πρόοδο σε σημεία που καίνε τους Ευρωπαίους.

Ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι απολύσεις στο δημόσιο, το περιουσιολόγιο, η πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλα ζητήματα τα οποία έχουν κολλήσει επί χρόνια στη χώρα μας και θα αποτελέσουν τη γραμμή “άμυνας” της
Καγκελαρίου απέναντι στα αιτήματα του Πρωθυπουργού για “ανάσα”.

Άλλωστε ψυχρά και με μια φράση από χθες και στο πλευρό του Γάλλου προέδρου η Α. Μέρκελ έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι η Γερμανία δεν δέχεται απόκλιση από το πρόγραμμα λέγοντας μόνο “Θα ενθαρρύνουμε-θα ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό”.

Η ενθάρρυνση μεταφράζεται σε απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων και τίποτε άλλο, αν και τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο και ειδικά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί με τρόπους που δεν θα έχουν οικονομική επίπτωση στη Γερμανία, τέτοια που να πλήξουν πολιτικά το κόμμα της Α. Μέρκελ.

Ένας τρόπος είναι η μείωση των επιτοκίων στο χρέος της χώρας μας το οποίο θα σημάνει σαφώς μειωμένες ετήσιες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, όπως φάνηκε και από τις συνεντεύξεις του σε Γερμανικά κυρίως μέσα θα τονίσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα προσπαθήσει να πείσει ότι η όποια επιμήκυνση του προγράμματος δεν θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στις οικονομίες των άλλων κρατών καθώς η χώρα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση.

Περισσότερες είναι οι ελπίδες για μια θετική εξέλιξη στο αυριανό ραντεβού του Πρωθυπουργού στη Γαλλία, ωστόσο για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται το πρόβλημα “πολυγλωσσίας” εντός της Ευρώπης που μοιάζει να φρενάρει λόγω διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων μεταξύ των κρατών.

Διαβάστε επίσης:
Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο – Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ

Μέρκελ προς Ελλάδα: “Είστε σε καλό δρόμο, σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας” – Ολάντ: “Σας θέλω στο ευρώ, κάντε ό,τι πρέπει για να μείνετε στην ευρωζώνη”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε