Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ντράγκι: Η βοήθεια θα συνεχισθεί όσο θα είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες – Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας

πηγη ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
πηγη ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αυτή την ώρα στο ευρωκοινοβούλιο
– Η Ελλάδα είναι μια πολιτική απόφαση και όχι μια απόφαση για τους κεντρικούς τραπεζίτες, είπε ακόμα ο Ντράγκι
– Συναντήσεις με Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός
– Συνεχείς συσκέψεις σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου του Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης
– Αύριο στη 13.00 συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είπε:
«Η ΕΚΤ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για μια ισχυρή και αξιοπιστη συμφωνία η οποία θα είναι όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον του ευρώ. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια ρευστότητας όσο είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών ο κ. Ντράγκι στο ερώτημα αν θα υπάρξει επιμόλυνση των οικονομιών αν υπάρξει στάση πληρωμών από την Ελλάδα είπε:

«Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό θεσμικό όργανο. Αυτό σημαίνει ότι δρα με υφιστάμενους κανόνες. Δεν δημιουργούμε νέους κανόνες. Ο ρόλος μας είναι διαφορετικός από εκείνων των κρατών της ευρωζώνης. Δεν θέλω να εικοτολογήσω και να πω οτι αν υπάρξει στάση πληρωμών θα υπάρξει πρόβλημα επιμόλυνσης. Δεν θελουμε όμως και να μπουμε σε αχαρτογράφητα νερά. ‘Εχουμε όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Είναι σαφές ότι όσα συμβαίνουν δειχνουν ότι είναι ημιτελής η κατασκευή της ΕΕ και αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός γεγονότος θα πρέπει να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα».

Στο ερώτημα του έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ποια θα είναι η στάση της ΕΚΤ αν η κυβέρνηση της ζητήσει την δανειοδότηση της ελληνικής δημοκρατίας για την εξόφληση των υποχρεώσεών της στο ΔΝΤ απάντησε:

«Συμφωνώ ότι η οκονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Όπως γνωρίζετε υπάρχει το άρθρο 123 της συνθήκης που λεει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την εξόφληση δανειακής διευκόλυνσης. Η οικονομική κατάσταση φαίνεται σαν να είναι ευθύνη των θεσμών. Εγώ επανηλλειμένα έχω δώσει το ιστορικό των χρηματοπιστωτικών ροών. Επίσης έχουμε παράσχει χρηματοδότηση και στήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έχουμε και το κούρεμα που έγινε για την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν θέλω να δώσω υπερβολική σημασία σε αυτούς του αριθμούς που έχουν ιδιαίτερο βάρος. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα δεν σημαίνει ότι οι θεσμοί είναι σήμερα υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση».

Παιχνίδια με τις λέξεις

Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων χθες βράδυ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας αλλά επέμεινε ότι δεν θα δεχθεί νέες μειώσεις.

Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την εκτίμηση των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα διοικητικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση όπως πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, ρύθμιση 100 δόσεων και ενοποίηση ταμείων υπερβαίνουν το ποσό των 600 εκ. Ευρώ, αλλά δεν έγιναν δεκτά από τους θεσμούς.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρότεινε ξοικονόμηση 400 εκ. Ευρώ από εξοπλισμούς, χωρίς να θίγεται η αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό από τους θεσμούς.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, Ανίκα Μπραιτχαρτ δήλωνε ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι απολύτως ισορροπημένες και οικονομικά αποτελεσματικές. Όπως είπε, σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις των θεσμών αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαχείριση του συστήματος συλλογής των φόρων, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α.

Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα. Ερωτηθείσα, ωστόσο, αν παρά το γεγονός ότι δεν την πρότεινε θα την αποδεχόταν, αρκέστηκε στην απάντηση ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε