Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Παπαδήμο έως το 2013 θέλει ο Παπανδρέου – Μεταμεσονύχτια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρει και στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, λίγες ώρες πριν από τη νέα κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στα θέματα του 13ου και 14ου μισθού, στο μισθολογικό κόστος, γενικότερα, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στις συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, στην επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών κλπ. Θέτει επίσης, για μια ακόμα φορά, το θέμα του χρόνου των εκλογών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσε να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος και το Κίνημα στηρίζουν τον κ. Παπαδήμο και προτείνει την επέκταση της θητείας της κυβέρνησης μέχρι τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2013.

«Επαναλαμβάνω τη στήριξη στο πρόσωπό σας του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι τη λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη.

Αποτελεί και μια εγγύηση προς τους εταίρους μας που πρόκειται να επενδύσουν ποσά ιστορικού ύψους στο μέλλον της Ελλάδας. Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί δυσκολίες και στη ψήφιση και στην εφαρμογή των αποφάσεών μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η επιστολή εστάλη καθώς αποτελούσε και αίτημα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Πάνο Μπεγλίτη.

ΠΑΣΟΚ: Plan A=θα μας σώσουν, Plan B=είτε θα μας χρεοκοπήσουν

Τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς είναι η… απόφαση του ΠΑΣΟΚ, όπως την διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Μπεγλίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξουν σημείωμα των συνεπειών για τη χώρα εάν οι ευρωπαίοι εταίροι ενεργοποιήσουν το Plan B, δηλαδή τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της χώρας και μιας πιθανής κατά συνέπεια εξόδου από την ευρωζώνη και το ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στη βάση αυτή θα γίνει η συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και σε όλες τις συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός και με τα κόμματα της Αριστεράς».

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να προτείνει στον πρωθυπουργό τη διεξαγωγή συζήτησης των πολιτικών αρχηγών απ’ ευθείας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τους Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε επίσης ότι θα συγκληθεί και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε οι ΚΟ των 3 κομμάτων θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος του σχεδίου νόμου.

Αναφερόμενος στα χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει, συνυπολογίζοντας και τα 14 δισεκατομμύρια που θα πρέπει να πληρωθούν για ομόλογα του Μαρτίου, να έχει ψηφιστεί ως τις 15-16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημερομηνία της επίσημης πρόσκλησης στον ιδιωτικό τομέα για συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Οι τελικές θέσεις των πολιτικών αρχηγών θα διατυπωθούν την Τρίτη, η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup θα διεξαχθεί την Τετάρτη και η συνεδρίαση Eurogroup-Ecofin θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως μείζον θέμα την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σύμφωνα με τον Πάνο Μπεγλίτη, η θέση του Γ. Παπανδρέου είναι πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών».

«Οι ζημιές των τραπεζών θα καλυφθούν, αλλά ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να φορτωθεί στις πλάτες του τις κακές επιλογές, την κακή διαχείριση και τα προβλήματα που αναφέρονται και στην σχετική έκθεση της BlackRock» είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Ερωτηθείς αργότερα είπε ότι το ποσοστό των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου θα φθάνει το 70%-80%.

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού και κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, με την διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και με την μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού συμφώνησαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την επιφύλαξή του.

Και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι είναι «τουλάχιστον απρεπές να θριαμβολογεί ο κ. Σαμαράς για κάτι που έχει λυθεί εδώ και 3 μέρες», σημειώνοντας ότι «η εκ του ασφαλούς και βολική ρητορική της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες «γιατί το πακέτο δεν έχει κλείσει».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη ΝΔ και όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, ενώ στην ερώτηση αν ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για όλα αυτά, είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει δημοψήφισμα «και θα φανεί πόσο χρήσιμο θα ήταν να αναλάβει και ο λαός τις ευθύνες του».

Σε ό,τι αφορά την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι συμφωνεί με αυτό ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ σε αυτό αντιδρά ο κ. Σαμαράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απολύσεις και … δώρο οι κομμένοι μισθοί! – Σώζονται 13ος-14ος, έρχονται μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Νέο παζάρι με την τρόικα πριν τη συνάντηση των αρχηγών

Παπαδήμος: Τι συμφωνήσαμε – Πυρετός στα κόμματα

Και όμως συμφώνησαν στα βασικά – Απομένουν λεπτομέρειες και επικοινωνιακή διαχείριση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε