Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπαδήμος προς τράπεζες: Θέλετε ενίσχυση; Βοηθήστε τους μικρομεσαίους

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν οι τράπεζες τις ευθύνες τους και να κινητοποιήσουν πόρους για να κινηθεί η οικονομία.

«Οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κινηθούν με ταχύτητα, να κινητοποιήσουν διαθέσιμους πόρους και να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Και σε όλο αυτό, καθοριστική προϋπόθεση είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών» τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος από το βήμα ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020″».

Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν θα έχουν άμεση απόδοση και δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που θα γίνει μακροπρόθεσμα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Αντίθετα, όπως σημείωσε, βραχυπρόθεσμα θα εντείνουν την ύφεση με δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπογράμμισε: «Πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία καταστροφής των ΜμΕ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Εάν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις ΜμΕ. Εάν θέλουν οι ΜμΕ τραπεζικές πιστώσεις θα πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι δεν είναι δουλειά του επιτρόπου να χαράζει τα αναπτυξιακά προγράμματα των κρατών- μελών, αλλά θα πρέπει να εργαστεί με τις υπηρεσίες του για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της Ευρώπης του 2020.
EUROKINISSI
Και σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί και οι στόχοι για την προηγούμενη δεκαετία κατέρρευσαν, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη λειτουργεί σήμερα χωρίς στρατηγική.

Αναφερόμενη στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών η υπουργός σημείωσε ότι είναι εγκληματικό οι πολιτικές εξελίξεις να την επηρεάσουν.

Απευθυνόμενη στους σύνεδρους, αρκετοί εκ των οποίων ήταν εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ, η υπουργός διερωτήθηκε «ποια χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις όταν σε καθημερινή βάση εδώ και δύο χρόνια υπάρχει υπερπροσφορά δηλώσεων για τη χρεοκοπία της χώρας. Ας το σκεφτεί ο καθένας για τη χώρα του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζημίες πάνω από 20 δις ευρώ ανακοινώνουν οι τράπεζες

Τσίπρας προς Παπαδήμο: «Παγώστε» την ανακεφαλαιοποίηση

Επιστολή Παπαδήμου προς Μπαρόζο: «Κορυφαία προτεραιότητα η αλλαγή του κράτους»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε