weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπαδήμος: Τι συμφωνήσαμε – Πυρετός στα κόμματα

Παπαδήμος: Τι συμφωνήσαμε – Πυρετός στα κόμματα | Newsit.gr

Πολιτικό συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ

Στις 22.00  ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου με την συμμετοχή 6 υπουργών, Ε. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδου, Μ.Χρυσοχοίδη, Α. Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππα  Γ. Κουτρουμάνη, για να συζητηθούν όλα τα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού έχει «κλείσει» εδώ και δύο ημέρες και ως εκ τούτου δεν ετέθη τέτοιο θέμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού δεν επιμένει επ΄αυτού η τρόικα.

Οι ίδιοι συνεργάτες, με αφορμή «διαρροές» συνεργατών του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, έθεταν το ερώτημα: «Πως έσωσε ο κ. Σαμαράς, κάτι που δεν ετέθη;»

Έκτακτη σύσκεψη στη ΝΔ

Σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, έχει, στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Παρόντες στη σύσκεψη είναι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε να μην κοπούν ο 13ος και 14ος μισθός», λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Aπό το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ  λένε ότι υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικά θέματα για τα οποία γίνεται συζήτηση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν «δίνεται μάχη να μην μειωθεί το εφάπαξ των επικουρικών ταμείων, καθώς επίσης να μην αυξηθεί η τιμή του ρεύματος», δηλαδή να μην περάσει τελικά στα τιμολόγια η αύξηση του 11,5%.

Για το θέμα των τραπεζών η ΝΔ παραπέμπει στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον αλλά και η επιχειρηματική αυτονομία τους. Πάντως από τη ΝΔ επιμένουν ότι «ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε να μην κοπούν ο 13ος και 14ος μισθός».

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, μαζί το οικονομικό επιτελείο του κόμματος συγκαλεί για αύριο μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς.

Έκτακτη σύσκεψη στο ΛΑΟΣ

Σύσκεψη με τα στελέχη του ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση και τους στενούς του συνεργάτες, συγκαλεί, εκτάκτως, απόψε στις 22:30 ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, με αντικείμενο τις προτάσεις της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από ανώτερες πηγές του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εξεδήλωσε την άρνησή του να δώσει «εν λευκώ συναίνεση».

Κατά τις ίδιες πηγές, τα τρία τέταρτα του συνολικού χρόνου της συνάντησής του οι αρχηγοί ασχολήθηκαν με τα εργασιακά ζητήματα, για τα οποία ζητά διευθετήσεις η τρόικα. Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε στη σύσκεψη πως δεν πρόκειται την παρούσα χρονική περίοδο οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε αποβολή της χώρας μας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε ότι οι υπόλοιποι εταίροι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με την συμπεριφορά της Άνγκελα Μέρκελ.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα «αποτυχημένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» και ζήτησε ανασχηματισμό, μόλις ολοκληρωθεί το PSI. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με την συμμετοχή τεχνοκρατών..

Διαβάστε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης :

Οι τελευταίες απαιτήσεις της τρόικας στον Παπαδήμο

#TAGS MM