Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: Καλύτερα αντιδράσεις παρά χρεοκοπία

Πρώτος στόχος, αυτή τη στιγμή, της κυβέρνησης είναι η διατήρηση, όσο το δυνατόν, περισσοτέρων θέσεων εργασίας, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Realnews

,απαντώντας σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για τις μειώσεις μισθών στο ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηρίζει “υποκρισία και εύκολες εκφράσεις” τις κατηγορίες ότι ξεθεμελιώνονται κατακτήσεις πολλών δεκαετιών, με τις αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης για τις εργασιακές σχέσεις και υπογραμμίζει: “Η λύση στην οποία καταλήξαμε, θεωρώ ότι είναι ισορροπημένη και με κανέναν τρόπο δεν σηματοδοτεί το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων… Οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι είναι συμβάσεις, αποτέλεσμα δηλαδή διαπραγμάτευσης μεταξύ συμβαλλομένων μερών. Δεν είναι μονομερείς αποφάσεις”.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι το 2011 θα αρχίσουν να αποδίδουν οι αλλαγές και χαρακτηρίζει πολύ θετική εξέλιξη την ενδεχόμενη παράταση αποπληρωμής του δανείου.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δηλώνει ότι “ανάμεσα στη χρεοκοπία και τις αντιδράσεις, επιλέγω τις δεύτερες”, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “ανάμεσα στην επιλογή να δούμε εξοργισμένα πλήθη έξω από κλειστές τράπεζες και κλειστά δημόσια ταμεία, που θα σήμαινε χρεοκοπία της χώρας, και ανάμεσα σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που διεκδικούν ηπιότερες ρυθμίσεις για τον κλάδο που εκπροσωπούν ή εκφράζουν την αντίδρασή τους σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, είναι σαφές ότι κανένας δεν θα επέλεγε το πρώτο”.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο υπουργός Οικονομικών, τονίζει ότι προαπαιτούμενο για να επιστρέψει η χώρα μας στην ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

“Γι΄αυτό και επιλέξαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής τα πρώτα χρόνια…Και φυσικά ανάπτυξη παράγεται ως αποτέλεσμα όλων των τομών και αλλαγών στο πρόγραμμά μας, για να δημιουργήσουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Με άλλα λόγια, ανάπτυξη παράγεται ως αποτέλσμα όλων των πολιτικών μας και όχι φυσικά με ευχές, επικλήσεις ή με μαγικές συνταγές”, υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε