weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπακωνσταντίνου: «‘Οχι άλλη έκτακτη εισφορά, όχι άλλα οριζόντια μέτρα»

Παπακωνσταντίνου: «‘Οχι άλλη έκτακτη εισφορά, όχι άλλα οριζόντια μέτρα» | Newsit.gr

«Ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο, ως προς την μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, στο έλλειμμα μειώσαμε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι έπρεπε στο χρόνο. Βέβαια, πίσω από αυτό υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων, που είναι γνωστή, την καλύψαμε, όμως, με άλλους τρόπους. Πρέπει, προφανώς, να συνυπολογίσει και να πάρει κανείς τις κατάλληλες δράσεις για πιθανή απόκλιση, που θα έχει ο προϋπολογισμός. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων. Θα είναι ισορροπημένες τις οποίες θα ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα».

«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη – είναι το πρώτο πράγμα. Και ανάπτυξη σημαίνει συγκεκριμένες πολιτικές, σημαίνει να αρχίσουμε, όπως ήδη αρχίζουμε και βγαίνουμε, γιατί η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Η ύφεση γίνεται όλο και πιο ρηχή, έχουμε πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα από τις εξαγωγές μας – φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, άρα το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα. Δεύτερον είναι η δημοσιονομική προσαρμογή που και αυτή είναι απολύτως αναγκαία. Θα έχουμε, τέλος του 2011, ένα έλλειμμα 17 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να πέσει στα 3 δισ (και) αυτό ενέχει πολιτικές επιλογές. Το τρίτο είναι η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων, για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει διπλό στόχο:αφενός ανάπτυξη, ταυτοχρόνως θέλουμε και έσοδα για να μειώσουμε το χρέος. Και το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι σ’ όλα αυτά σε ορίζοντα τριετίας – τετραετίας, πρέπει να δούμε και όλο το κοινωνικό πλαίσιο».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας:

«Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που επανέρχεται συχνά. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια – και πέρυσι – επανερχόταν και η κατάρρευση του ευρώ, η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Όπως δεν ίσχυε εκείνο, δεν ισχύει κι αυτό. Και αυτό διότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και ενός ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος.Και το κόστος αυτό αφορά κυρίως τη χώρα μας, αφορά και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Άρα ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μια επιλογή, δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, γιατί έχει τεράστιο κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει κόστος στον πολίτη, στον πιο αδύναμο, έχει κόστος στην οικογένεια. Είναι μια επιλογή που πραγματικά δεν συμφέρει».

Είπε δε πως αν και στόχος είναι η έξοδος στις αγορές το 2011, με τα σημερινά επιτόκια αυτό είναι απαγορευτικό, αλλά πρόσθεσε ότι αν δεν είναι εφικτό φέτος, τότε θα γίνει στις αρχές του 2012.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που ασκούν Υπουργοί και βουλευτές είπε:

«Ποτέ δεν κάνω σχολιασμό άλλων συναδέλφων, για φράσεις τους, που ερμηνεύονται έτσι ή αλλιώς. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με ποια έννοια; Παρατηρούμε, τρίμηνο με τρίμηνο, (ότι) η ύφεση γίνεται πιο ρηχή. Οι δείκτες δείχνουν ότι το πιο μαύρο κομμάτι της ύφεσης το έχουμε περάσει και υπάρχει μια αρχή ανάκαμψης. Η χώρα θα είναι σε ύφεση όλο το 2011. Απλώς ελπίζουμε στο τρίτο – τέταρτο τρίμηνο, να έχουμε το πρώτο θετικό τρίμηνο. Θα δούμε που θα είναι αυτό».

Στο ερώτημα αν αισθάνεται μόνος στο Υπουργικό συμβούλιο και αν οι συνάδελφοί του Υπουργοί δρουν συντεταγμένα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε:

«Θεωρώ ότι το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, ο καθένας με τον δικό του ρόλο, συμβάλλει σε μια προσπάθεια, η οποία δεν είναι μια προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών, δεν είναι καν μια προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι μια προσπάθεια εθνική. Γιατί το να βγούμε από την κρίση, δεν είναι ζήτημα μόνο αυτής της κυβέρνησης, είναι ζήτημα όλης της ελληνικής κοινωνίας».

#TAGS MM