weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπακωνσταντίνου:»Ναι έκανα και λάθη»-Απάντησε στα ερωτήματα των αναγνωστών του Newsit

Περισσότερο από μια ώρα κράτησε η συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον Νίκο Ευαγγελάτο από το studio του NewsIt. Απάντησε και σε ερωτήσεις των χρηστών του NewsIt. Όσες δεν απαντήθηκαν θα σταλούν στον ίδιο για να τις απαντήσει.

Τρία ολέθρια λάθη του παραδέχθηκε μιλώντας στο Newsit ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών είπε: «Έκανα τρία λάθη:
– Θα έπρεπε να παμε πιο σκληρά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Να αλλάξουμε τους φόρους να κάνουμε πιο ριζικές αλλαγές.
– Επρεπε να πάμε πιο γρηγορα στις αποκρατικοποιήσεις. Υπήρχαν αντιδράσεις όμως και μέσα στον χώρο που ήμουν.
– Και τρίτον έγιναν λάθη στον χειρισμό του Δημόσιου τομέα. Έπρεπε να γίνουν απολύσεις. Θέλαμε να κάνουμε ομελεττα και να μην σπάσουν αυγά.»

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι έδειξε άγνοια όταν ρωτήθηκε με πόσα χρήματα θα μπορούσε να ζήσει μια μέση οικογένεια. Μια οικογένεια με 2 παιδιά. Απάντησε, ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει με κάτω από 1.000 ευρώ!

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα τον Ιούνιο. Είπε ότι το ΔΝΤ δεν ήταν επιλογή αλλά ήταν ανάγκη.

Θεώρησε επίσης επιτυχία το γεγονός ότι σώθηκαν οι 13ος και ο 14ος μισθός την στιγμή που οι μισθοί του Δημοσίου έχουν περικοπεί βάναυσα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι μισθοί πείνας, η ανεργία έχει φτάσει σε σημείο ρεκόρ, οι συντάξεις έχουν περικοπεί με βάρβαρο τρόπο.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν γίνεται κάτι για τους ιδιώτες ομολογιούχους είπε ότι σε αυτό αντιδρά το Γιουρογκρουπ. Απάντησε επίσης γενικόλογα όταν ρωτήθηκε από έναν αναγνώστη τι να κάνει όταν παίρνει επίδομα ανεργίας – που οι ίδιοι περιέκοψαν – στα 360 ευρώ και έχει δυο παιδιά.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Παπακωνσταντίνου

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

– Ο Καραμανλής μας διαβεβαίωνε ότι το έλλειμμα είναι 6%. Ο κ. Προβόπουλος δεν είπε ψέματα. Ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε ένα ντιμπέιτ ρώτησε τον κ. Καραμανλή αν είναι μεγαλύτερο το έλλειμμα. Και ο Καραμανλής του απάντησε ότι είναι 6%.

– Εμείς αποτυπώσαμε τα πραγματικά στοιχεία και το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ τα επικύρωσε αλλά και ο ίδιος ο Σαμαράς το παραδέχεται δείχνει ότι δεν φουσκώσαμε το έλλειμμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

– Δεν θέλαμε το ΔΝΤ, θέλαμε μια ευρωπαϊκή λύση. Το ίδιο μας έλεγε και ο Σαρκοζί. Στην συνέχεια όμως οι Γερμανοί αποφάσισαν ότι δεν εμπιστεύονται την ΚΟΜΙΣΙΟΝ έτσι μπήκε μέσα. Το ΔΝΤ δεν ήταν επιλογή, ήταν ανάγκη

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΣΟΚ

– Μπορούμε να πάμε σαν χώρα ένα βήμα παρακάτω. Έχουμε την πιο ρεαλιστική πρόταση με τις θυσίες που έχουν γίνει.
Το 2009 είχαμε 44% και 160 βουλευτές. Κρατήσαμε 2 χρόνια γιατί οι αλλαγές ήταν πολύ δύσκολες.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

– (Ερωτηθείς γιατί κατεβαίνει στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στην Κοζάνη): Έκλεισα έναν κύκλο στην Κοζάνη. Δεν είναι εύκολο να κατέβω στην Κοζάνη. Ζω στην Αττική και εκεί θέλω να προσφέρω.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙ

– Αν δεν εκλεγώ θα είναι και μια προσωπική δοκιμασία. Έχω τραβήξει επάνω μου από τον ρόλο που είχα, μια κριτική, λες και για όλα τα κακά της χώρας έφταιγε ο Παπακωνσταντίνου. Δεν πήρα αποφάσεις του κεφαλιού μου. Θα το δω αν αποτύχω αν θα συνεχίσω να πολιτεύομαι.

ΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

– Στην διαπραγμάτευση σώσαμε πολλά πράγματα. Δεν κόψαμε 13ο – 14ο μισθό

ΑΝ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ

– Η χώρα πήγαινε σαν τον Τιτανικό με την κυβέρνηση Καραμανλή γιατί ο καπετάνιος κοιμόταν στην καμπίνα.
Τα περίφημα σπρεντ τις επόμενες 6 εβδομάδες δεν κουνήθηκαν ρούπι. Απόδειξη ότι αυτή η δήλωση άφησε την χώρα να δανειστεί.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

– Οι ιδιώτες ομολογιούχοι είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα. Και φορολογήθηκαν γι’ αυτά. Αυτό το ζήτημα θέλουμε και προσπαθούμε να το λύσουμε αλλά αντιδρά κάθετα το Eurogroup.

ΑΝ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ

– Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τον Ιούνιο δεν θα έχουμε αλλα μέτρα. Υπάρχει μια δέσμευση μείωσης του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια για όποιον είναι στην κυβέρνηση και να το κάνει με τον πιο δίκαιο τρόπο.

AMHXANIA

– Δεν έχω απάντηση σε έναν που παίρνει το επίδομα ανεργίας και έχει 2 παιδιά. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες από τον κ. Βενιζέλο ξέρω ότι είναι μικρή παρηγοριά. Πρέπει να ορθοποδήσουμε την χώρα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ

– Έκανα 3 Λαθη: Θα έπρεπε να παμε πιο σκληρά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Να αλλάξουμε φόρους να κάνουμε πιο ριζικές αλλαγές. Επρεπε να πάμε πιο γρηγορα στις αποκρατικοποιήσεις. Υπήρχαν αντιδράσεις και μέσα στον χώρο που ήμουν. Και τρίτον στο Δημόσιο. Έπρεπε να γίνουν απολύσεις. Θέλαμε να κάνουμε ομελεττα και να μην σπάσουν αυγά;

– Είμασταν πολύ χαλαροί με τους φοροφυγάδες και το οικονομικό έγκλημα. Εγιναν πιο σκληροί οι νόμοι και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Πολύς κόσμος πηγαίνει να πληρώσει τώρα γιατί φοβάται.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

– Γιατί δεν κουρεύονται τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών; Εχουμε αυτή την στιγμή 800.000 δάνεια. Αν κουρευτούν, κάποιος πρέπει να τα αναπληρώσει. Και μην μου πει κανείς να τα βρουν οι τράπεζες. Οι τραπεζες βοηθούνται για να βοηθήσουν την οικονομια.

– Στο ζήτημα των τραπεζών είμαστε όλοι λαικιστές. Αν δεν ψηφίζαμε το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα θα κατεβάζαμε την αστυνομία και τον στρατό για να μην πάει ο κόσμος να σηκώσει τα χρήματά του από τις τράπεζες.

– Όταν κάναμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ζητήσαμε να πάρουμε τη ΝΔ κοντά μας

– Εμείς τις ευθύνες μας τις πήραμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και τις πληρώσαμε. Πρωθυπουργός εκλεγμένος με 44% και 160 βουλευτές αναγκάστηκε να παραδώσει την πρωθυπουργία για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση

– Η Ευρώπη δεν έβλεπε την κρίση χρέους που είχε μπροστά της. Και άργησε να αντιδράσει και να δώσει βοήθεια σε χώρες. Εμείς φωνάζαμε.

– Θα έπρεπε οι εκλογές να γίνουν αργότερα και να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Παπαδήμο και να μην πάει ο κόσμος οργισμένος να ψηφίσει. «Όχι» στη λογική γιατί θέλουμε να έχουμε «τα χέρια μας λυμμένα». Εμείς στοχεύουμε να είμαστε πρώτο κόμμα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

– Μακάρι η ιστορία του κ. Τσοχατζόπουλου θα είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα. Θα αισθανόμουν ανακούφιση

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ LIVECHAT

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ NEWSIT ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

#TAGS MM