weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παπανδρέου: «Δεν έχω δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές»

Λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το 4ετές πρόγραμμα της οικονομίας αναγνωρίζει ότι η συζήτηση με τους εταίρους «δεν είναι εύκολη» για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012.

Τονίζει πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή». Διαμηνύει προς το εξωτερικό ότι «δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές» και σημειώνει ότι έχει αποδείξει πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε ζητά «άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα».

Για την αναδιάρθρωση, ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης», ενώ στην ερώτηση περί «αναδιάταξης του χρέους» σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία».

Σε ερώτηση, αν δεν καταβληθεί η 5η δόση πώς θα το αντιμετωπίσει, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως «η επιλογή αυτή θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργούνται λόμπι σε διάφορους κύκλους στην Ευρώπη και αλλού με ανόμοια συμφέροντα, που θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και σε έξοδο από το ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κόψουμε μαχαίρι, εάν δείχνουμε καθημερινά τη βούλησή μας, ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και την πολιτεία μας δίκαιη και αποτελεσματική» και καταλήγει πως «γι αυτόν το λόγο είναι απαραίτητες η εφαρμογή του προγράμματος μας και η επίτευξη των στόχων μας».

Σε ό,τι αφορά τις παραινέσεις για συναίνεση, ο πρωθυπουργός τονίζει πως «χρειάζεται να δείξει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων ότι ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης» και προσθέτει: Δεν κάνω πίσω για τη σωτηρία της χώρας. Όμως, τι θα πει τελικά συναίνεση; Η συναίνεση όλων μας αυτή τη στιγμή δεν αφορά απλώς μία σύμβαση, ή μνημόνιο, ή μία ψηφοφορία στη Βουλή. Αφορά κάτι πολύ σημαντικότερο, την εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα.[…] Σε ό,τι με αφορά, θα έλεγα ότι αυτή η στάση είναι χρέος απέναντι στην πατρίδα. Και ειλικρινά ελπίζω αυτή η στάση να επικρατήσει».

Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και αν αναμένει ανάλογη κίνηση με επιστολή του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη. Έστω και αν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας σε τέτοια στάση σοβαρότητας και ευθύνης από το σύνολο του πολιτικού συστήματος».

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς υπενθυμίζοντας τη στάση του και προσθέτει:

«Είμαι πάντοτε ανοικτός στη συζήτηση, αλλά και σε προτάσεις και απόψεις άλλων πολιτικών χώρων, εφόσον είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και για το καλό του τόπου. Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο: τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας».

Δηλώνει ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ είναι πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο και προσθέτει: «Είμαστε ανοικτοί σε όποια σκέψη δεν έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό μας. Αρκεί να είναι ρεαλιστική. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάστασης της χώρας και πως δεν υπάρχει χώρος για παροχολογία. Είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε κάθε θετική και ρεαλιστική πρόταση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι ακούει «κατηγορίες και πολλή λάσπη», ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο και αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας διαμηνύει πως «ΑΝ υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία, ή το που θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Το θέμα είναι η πειθαρχία απέναντι στο κόμμα, ή το χρέος μας απέναντι στη χώρα; Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε ιστορικές ευθύνες για το καλό της πατρίδας. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι «φοβική και εσωστρεφής» και «δείχνει ανήμπορη να πάρει μεγάλες αποφάσεις», σημειώνοντας πως υπάρχει ατολμία για θέματα όπως το ευρωομόλογο, ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά προσθέτει πως «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι εταίροι μας έβαλαν πλάτη και χωρίς τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει».

Για τις επενδύσεις σημειώνει πως «θα έρθουν, αλλά όχι από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς εξαρτώνται από τον βαθμό εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας και από τη βελτίωση του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» και προσθέτει: «Μέσω των επενδύσεων, θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, καθώς πλέον το Δημόσιο δεν μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας».

Για τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ο πρωθυπουργός, πως «θα «τρέξουν όσο πιο άμεσα γίνεται», τονίζοντας πως είναι ήδη ανακοινωμένο το πρόγραμμα στο μεσοπρόθεσμο, και πως στο προσεχές διάστημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση. Προσθέτει ότι η κρατική συμμετοχή θα εξαλειφθεί «σε εκείνες τις εταιρείες, όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνον ως επιχειρηματίας και όπου δεν διακυβεύονται για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των δημοσίων αγαθών, ή σημαντικών δικτύων, όπως της ενέργειας ή του νερού».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι οι απολύσεις, αλλά ένας ορθολογικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, όπου θα αξιολογούνται, τόσο οι ανάγκες, όσο και το προσωπικό, ενώ για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λέγοντας «δεν είναι λογικό, όταν καταργείς έναν Οργανισμό, να αξιολογείς το προσωπικό, που μέχρι τότε υπηρετούσε, ώστε να δεις εάν μπορεί να καλύψει άλλες πραγματικές ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο, ποιοι τελικά έχει νόημα να παραμείνουν, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο κρατικός προυπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, ειδικά όταν είσαι σε τέτοια δημοσιονομική κατάσταση;».

#TAGS MM