Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Παπανδρέου: Έφτασε ο κόμπος στο χτένι με τις ΔΕΚΟ

Συνέντευξη με πολλά μηνύματα δίνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Για τις προβληματικές ΔΕΚΟ λέει ότι “έφτασε ο κόμος στο χτένι”, αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διαβεβαιώνει ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα για το 2011 πέραν όσων έχουν ήδη αποφασιστεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι πολλοί προέβλεπαν καταστροφή και κοινωνική έκρηξη ωστόσο “διαψεύστηκαν από τη στάση της κοινωνίας μας” προσθέτοντας ότι φέτος είχαμε πρωτοφανή κοινωνική ειρήνη. “Δεν φοβάμαι όταν έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και λεμε αλήθεια στους πολίτες” αναφέρει.

Για τις ΔΕΚΟ ο κ. Παπανδρέου λέει ότι “έφτασε ο κόμπος στο χτένι” και ότι “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει”. “Δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα, δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κάποια επαγγελματική ομάδα ή κάποιον κοινωνικό χώρο” τονίζει.

Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις για το Μνημόνιο ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι “ήταν καθήκον” η σωτηρία της χώρας. “Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν είναι θεμιτό να ρωτάμε τους πολίτες εάν τους αρέσει που τους περικόψαμε τον μισθό, που αυξήσαμε τους φόρους. Και μετά να εξάγουμε ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό κάνουμε όταν τους ρωτάμε αποσπασματικά αν είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου, αποκόπτοντας το ερώτημα από το ευρύτερο περιβάλλον, από το τι φταίει που οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο” τονίζει.

“Το Μνημόνιο ήταν η κατάληξη μιας διαδρομής πλήρους εκτροπής της χώρας. Ηταν το αποτέλεσμα της πολύπλευρης κρίσης που μάστιζε τη χώρα και όχι η αφετηρία της”, συμπληρώνει.

“Το 2011 ρίχνουμε πια όλο το βάρος μας στις μεγάλες αυτές αλλαγές, τιμώντας τη δέσμευσή μας ότι δεν θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν αυτών που έχουμε ήδη δεσμευθεί” αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που διαπίστωσε η τρόικα, ο πρωθυπουργός λέει ότι γίνονται σε σχετικα μικρό χρονικό διάστημα αλλαγές δεκαετιών και τονίζει ότι “όσα καταφέραμε αυτούς τους μήνες πρέπει να μας κάνουν αισιόδοξους”. “Δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε ούτε για την επόμενη δόση του δανείου ούτε για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε, εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο: αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά, μεθοδικά” προσθέτει.

Σχετικά με το θεμα που προέκυψε με την Άνγκελα Μέρκελ και τις διαφορές για το μηχανισμό στήριξης και τις κυρώσεις στους “απείθαρχους” ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: “Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για προσωπική κόντρα ή αντιπαράθεση με την κυρία Μέρκελ”. Προσθέτει ότι γίνονται συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπέι και με ευρωπαίους εταίρους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε