Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παπανδρέου: “Ετοιμοι να πατήσουμε το κουμπί”

Παπανδρέου: “Ετοιμοι να πατήσουμε το κουμπί”

“Στις επόμενες εβδομάδες η απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ – ΔΝΤ” αναφέρει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει εκ νέου ότι “η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει”, καθώς υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης. Υποστηρίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές, ωστόσο ότι αυτό καθίσταται δυσκολότερο λόγω του κόστους δανεισμού. “Η Ελλάδα και οι πολίτες της έχουν βιώσει ένα αίσθημα ψυχολογικής τρομοκρατίας αυτούς τους τελευταίους μήνες. Η ψυχολογία τους κυμαίνεται ανάλογα με τα νέα από τις αγορές” αναφέρει και προσθέτει:

“Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε, να αναστρέψουμε την κατάσταση. Θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση για το αν θα ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό τις επόμενες εβδομάδες”.

“Δεν έχει ληφθεί ακόμη επισήμως απόφαση” διευκρινίζει. “Αυτό που λέμε είναι ότι αν χρειαστεί να “πατήσουμε το κουμπί” είμαστε έτοιμοι. Οι προετοιμασίες μπορεί να διαρκέσουν λίγες ημέρες ή μερικές εβδομάδες για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες. Αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΔΝΤ”.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική θέληση να αναλάβει το πολιτικό κόστος των μέτρων αναφέρει: “Το ΔΝΤ δεν έρχεται μόνο του, αλλά μαζί με την ΕΕ, ωστόσο θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και αυτό δεν είναι απλά λόγια. Το έχουμε ήδη κάνει με μη ανανέωση εκατοντάδων συμβάσεων στο δημόσιο, συγχώνευση ημικρατικών φορέων” κ.α.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αναφέρει: “Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Έχουμε ένα πρόγραμμα. Ποιά ακριβώς μέτρα θα παρθούν είναι υπό διαπραγμάτευση. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε όσους δεν έχουν ευθύνη για την κρίση”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε