Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Έχουμε ευθύνη να σώσουμε την οικονομία»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Δυστυχώς ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα έκτακτης οικονομικής ανάγκης» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων της, ανακτώντας σταδιακά την αξιοπιστία της διεθνώς και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές και δύσκολες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα πρόνοιας.

«Έχουμε τεράστια ευθύνη να σώσουμε την οικονομία και θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε πάρει τα μέτρα που έπρεπε, σήμερα η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. «Πολλά από αυτά τα οποία προωθούμε σήμερα είναι αυτά τα οποία μας ζήτησε ο ελληνικός λαός προεκλογικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο λαός ζήτησε διαφάνεια, αξιοκρατία, αλλά και καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος που επιβαρύνει το δημόσιο τομέα.

Χαρακτήρισε δε «μικρές επαναστάσεις» τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, αλλά και στη φορολογία, για ένα πιο δίκαιο και διαφανές σύστημα.

Για τα εργασιακά είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι προωθηθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, επιδοτώντας ένα ποσοστό του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κυβέρνηση έδωσε μάχη να μη θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός, σημείωσε δε, πως «τουλάχιστον στο δημόσιο υπάρχει μονιμότητα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, που είναι πιο ευαίσθητος θελήσαμε να διασφαλιστεί η προστασία του εισοδήματος».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους ανέργους και στον ΟΑΕΔ, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως επιβάλλεται ένα σύστημα επανακατάρτισης και μετεκπαίδευσης των ανέργων, όμως και αυτό το σύστημα μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα τεράστιο ρουσφετολογικό μηχανισμό με τα λεγόμενα stage. Επεσήμανε ακόμη, πως σημαντικός παράγοντας είναι για την κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, ταυτόχρονα όμως και στην προστασία των εργαζομένων.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το κράτος «μεγάλο ασθενή», με βασικά συμπτώματα τη σπατάλη, την αναξιοκρατία, την ανομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και τις πελατειακές αντιλήψεις. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα, διότι ήταν υποχρεωμένη να διασώσει την ελληνική οικονομία, ενώ ως προς τις αλλαγές που προωθούνται, είπε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων.

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παράλληλα με τις περικοπές δαπανών, πρέπει να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο δεν θα αξιοποιεί μόνο τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά θα προωθεί τη συστηματική συνεργασία με τρίτες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα.

Ως προς το δημόσιο τομέα ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «έχει τεράστια βαρίδια» και αναφέρθηκε σε ορισμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως ενδεικτικά τα πιλοτικά μέτρα για τη σάρωση συνταγών, τα οποία μείωσαν το κόστος των φαρμάκων αναδεικνύοντας «το μέγεθος της αισχροκέρδειας που υπήρχε σ΄ αυτό το πεδίο».

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εξέφρασαν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα της ελληνικής κρίσης, ανέδειξε στην ΕΕ την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης και συντονισμένης οικονομικής πολιτικής των 27 κρατών μελών, ούτως ώστε, στο μέλλον, να προλαμβάνονται παρόμοιες κρίσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο πρωθυπουργός, εργάζεται η λεγόμενη “Ομάδα Κρούσης”, υπό την προεδρία του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, η οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΕΕ για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενόψει της Συνόδου του G-20 στο Τορόντο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να λάβει αποφάσεις, ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συζήτηση για τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων και των ασφαλίστρων κινδύνου, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε την πρόταση περί φορολόγησης των τραπεζών και των συναλλαγών στις διεθνείς χρηματαγορές.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι οι 27 ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας ότι εκτός από την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ανάκτησης ρυθμών ανάπτυξης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, η νέα στρατηγική για την «Ευρώπη 2020», που υιοθέτησαν σήμερα οι 27 στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χρειάζονται οι αναγκαίοι πόροι, γι’ αυτό η Ελλάδα στήριξε την πρόταση περί φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φορολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα και έκδοσης ευρωομολόγων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε